HAKKARİ'nin Yüksekova İlçesi'ne bağlı İran sınırındaki Yoncalı Köyü'nde çiftçilik yapan Eşref Adsız, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'ndan (DAKA) aldığı hibe destekle köyünde modern hayvancılık yapmaya başladı. Adsız, bundan sonraki amacının, kuracağı entegre tesisle süt ve yoğurt üretimi yapmak olduğunu söyledi.
2009 yılında kurulan DAKA, Van, Muş, Hakkari ve Bitlis'te yatırım yapmak isteyen girişimcilere finansman desteği sunuyor. Kalkınma Bakanlığı'na bağlı faaliyet gösteren 26 Kalkınma Ajansı içerisinde ilk olarak Tarım ve Hayvancılık sektöründe teklife çıkan DAKA, son 3 yıl içinde sadece Hakkari'deki çiftçilerin sunduğu 6 proje ile 805 bin 40 TL hibe desteği sundu.
Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ne bağlı Yoncalı Köyü Çevreli Mezrası'nda çiftçilik Eşref Adsız, geçen yıl DAKA'dan aldığı 208 bin TL hibe desteğiyle standartlara uygun yarı açık hayvan barınağı, süt sağım ünitesi, süt soğutma tankı ve 40 gebe Simental ırk düve hayvan alarak modern hayvancılık yapmaya başladı. Şu anda gebe olan ve önümüzdeki günlerde doğum yapacak olan 40 düve ile hayvan sayısını 80’e çıkaracaklarını belirten Adsız, bundan sonraki hedefinin ise süt ve yoğurt tesisi kurmak olduğunu söyledi. Adsız, "Hayvancılıkla ilgili yeterli bilgiye sahip değildik. Hayvancılıkla ilgili DAKA’nın Yüksekova’daki ilanlarını gördük. İlçe merkezinde Van’dan gelen uzmanların bilgilendirme toplantısına katıldık. Toplantı sonrası da bir proje hazırlamaya karar verdik. Projeyi verdikten sonra projemiz onaylandı. Yüzde 50’sini kendi kaynaklarımız, hayvan barınağı, makine ekipman desteği ve Simental ırk gebe düvelerle birlikte toplamda ise 208 bin TL destek alarak modern hayvancılığa başladık" dedi.
Başlatılan çözüm süreci ile birlikte insanların köylerine döndüklerini hatırlatan Adsız, "Şu anda bölgede yapılan hayvancılık dededen, atadan gelen bir metot. Normalde şimdi hayvancılık para kazanmıyor. Bir koyunun verdiği 2-3 kilogram süt ile para kazanamazsınız. Bu işletmede kazanacağımız hayvancılığı da herkese örnek olarak göstermek istiyoruz. İnşallah da başarılı oluruz" diye konuştu.