İran Ekonomi Bakanlığı Dış Ekonomik İlişkiler Direktörü Sadegh Akbari, ülkenin Hindistan bankalarındaki 6 milyar euroluk petrol parasının parça parça kısa sürede Halkbank'a aktarılacağını söyledi. "Türkiye-İran Uluslararası Yatırım ve Ticaret Arenası" toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulunan Akbari, bu kapsamda 600 milyon euronun Halkbank'a aktarıldığını ifade etti.

Akbari,"İran Merkez Bankası'nın talimatıyla Hindistan'daki bankalar ellerindeki parayı Halkbank'a transfer edecekler" dedi. Akbari, toplam tutarın tamamının ne zaman aktarılacağını net olarak söylemedi ancak bunun "kısa sürede" tamamlanacağını belirtti. Hindistan'daki rafineriler 2013 yılında Halkbank kanalının kapanmasının ardından İran'a yapacakları ödemeleri Hindistan'daki bankalarda tutuyorlardı. Hindistan Merkez Bankası'nın geçen hafta yaptığı tavsiye sonrası Hindistan Petrol Bakanlığı rafinerilerin 30 Mayıs'tan başlayarak üç ay içinde İran'a ait parayı transfer edebileceklerini bildirdi. İran, ödemelerin euro cinsinden yapılmasını istiyor. Akbari, Hindistan rafinerilerinin ödemelerinin Halkbank'a aktarılmasını istemelerinin arkasında iki ülke arasındaki "pozitif bankacılık ilişkileri" olduğunu söyledi.

SWIFT HATTI AÇILDI

Tahran'ın, uluslararası finans sistemine erişimi halen kısıtlı. Akbari, İran'a yönelik ambargoların kalkmasının ardından İran ve Türkiye Merkez Bankası arasındaki Swift (döviz transferi) hattının da yeniden açıldığını söyledi. Swift bu yıl bazı İran bankalarını sistemine dahil ederek bunların yabancı bankalarla işlem yapabilmesinin yolunu açtı.

İRAN, TÜPRAŞ İLE ANLAŞMAK İSTİYOR

Dün İran tarafından gelen bir diğer haber de ülkenin Türkiye'deki alıcı firmalarla uzun vadeli kontrat yapmak istediği oldu. İran'ın Tüpraş ve diğer petrol alıcısı olan firmalarla yeni anlaşmalar yapmak için görüşmeler yürüttüğü belirtildi. Türk ham petrol ithalatçıları ile uzun soluklu ilişkiler kurmak istediklerini söyleyen İranlı yetkililer, ambargo sonrası dönem için büyük kontratlar hedefliyor.