İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene, Suudi Arabistan ile Rusya'nın petrol arzını Ocak ayı seviyesinde tutma konusunda anlaşmasına "Bu çok komik bir şaka" diyerek tepki gösterdi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'nın (ISNA) haberine göre, Zengene, ''Bazı komşu ülkeler, geçmiş yıllarda üretimlerini günde 10 milyon varile kadar yükselterek bu oranda ihracat yapıyor. Ondan sonra da ikiyüzlü şekilde 'Hepimiz petrol üretimini aynı seviyede tutalım' diyorlar. Onlar üretimi 10 milyon varilde tutacak, biz ise 1 milyon varilde. Bu çok komik bir şaka" dedi.

OPEC ülkeleri Venezuela, Suudi Arabistan, Katar ve OPEC dışındaki en büyük petrol ihracatçısı Rusya'nın, geçen hafta petrol fiyatlarını yükseltmek için ürettikleri ham petrol miktarlarını ocak ayı seviyelerinde dondurma kararı almışlardı.

Nükleer programından dolayı Temmuz 2012'de Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) tarafından petrol ihracına ambargo konulan İran, 14 Temmuz'da imzalanan nükleer anlaşma sonucunda yaptırımların kaldırılmasıyla yeniden petrol ihracatını artırmak istiyor. 

Suudi Arabistan'ın petrol arzını artırmasıyla geçen yıldan bu yana, petrol fiyatları yaklaşık yüzde 70 düştü. İran'ın petrol arzını yükseltmesi halinde petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi öngörülüyor.
İran'dan Rusya'ya sürpriz tepki