İSTANBUL, 2 Eylül () - Türkiye'nin çelik ihracatı, en büyük alıcı Irak'ta artan şiddete bağlı olarak büyük düşüşlerin etkisiyle, yılın ilk sekiz ayında geriledi.

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, çelik sektörününIrak’a yönelik ihracatı sekiz aylık dönemde geçen yıla göre miktarda yüzde 31 değerde ise yüzde 25.7 geriledi. Sektörün aynı dönemdeki genel ihracatı da yüzde 4.3 düşüşle 9 milyar dolara geriledi. Çelik ihracatı aynı dönemde miktar bazında da yüzde 5.6 azalarak 11.8 milyon tonda kaldı.

Çelik sektörünün Ocak-Ağustos dönemi içinde en çok ihracat yaptığı ülke 1 milyon 232 bin ton ile ABD oldu. Geçen yılın birincisi Irak ise 1 milyon 149 bin tonla ikinci sıraya düşerken, Birleşik Arap Emirlikleri de 929 bin tonla üçüncü oldu.

Sekiz ayda 5 milyon 112 bin ton inşaat çeliği, 1 milyon 259 bin ton boru, 1 milyon 223 bin ton profil ve 1 milyon 120 bin tonla yassı sıcak saç ihraç edildi. Çelik ihracatı Ağustos ayında değerde yüzde 3.4 artışla 959 milyon dolara, miktarda yüzde 5.2 artışla 1.25 milyon tona çıktı.

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, çelik sektörünün son dönemlerde özellikle Irak’taki olumsuz gelişmeler ve ABD’deki anti-damping ve koruma önlemi soruşturmaları ile zorlu bir süreç geçmekte olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti:

"Irak, her zaman bir numaralı pazarımız konumundaydı; ancak, ikinci sıraya düştü. Olumsuz gelişmelerin sona ermesi ile bu ülkede yaşadığımız kayıpları karşılayacağımıza inanıyorum. Ancak iç savaşın devamı sürecinde Ekonomi Bakanlığımızın sanayicileri desteklemek yönünde yaptığı çalışmalara ilave olarak Çelik İhracatçıları Birliği olarak da bazı önlemler üzerinde çalışıyoruz. Uygun olabilecek yerlerde ve zamanda depolar açmak ve özellikle alternatif İran karayolunun kullanılabilmesinin önündeki engellerin kaldırılması avantaj sağlayacaktır."