Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ÇUKUROVA Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Başkanı Süleyman Sönmez, Irak Şam İslam Devleti saldırılarının Türkiye'deki iş dünyasını da kaygılandırdığını söyledi.
Son yıllarda Irak ile sağlanan işbirliğinin özellikle Çukurova Bölgesi'nden önemli bir ihracat artışı sağladığını anlatan Süleyman Sönmez, "Almanya ile neredeyse eşdeğer bir ihracat hacmi yakalamıştık. Ama maalesef son günlerde Irak'ta yaşanan vahşet olayları herkesi üzüyor. Bu olaylar ekonomi dünyasında olan bizleri de inanılmaz derecede kaygı içerisine soktu" dedi. Türkiye - Irak arasında mal taşıyan TIR'ların durduğunu anımsatan Sönmez, "Bu nedenle ihracat yapan firmaların ürünleri ellerinde kaldı. Çünkü TIR'lar Irak'a giremiyor. Dolayısıyla Gaziantep'ten başlayıp Antalya'ya kadar yaş sebze-meyve üretimi yapan firmalar ürünlerini gönderemiyor. Ciddi sıkıntı var" diye konuştu.
'OLAYLARIN SÜRMESİ OLUMSUZ ETKİLER'
Son 20 gündür Irak'a yönelik ciddi bir ihracat daralması yaşandığına dikkat çeken Süleyman Sönmez, şunları kaydetti:
"Irak'taki gelişmeler ülkemizi ve bölgemizi ticari açıdan da çok olumsuz etkilemekte. Bu olayların sürmesi ekonomik ilişkileri daha da kötü etkiler. Öncelikle bu olayların devam etmemesini diliyoruz. Bölgede istikrarın egemen olmasını, insanların birbirleriyle barış içerisinde yaşamasını ümit ediyoruz. Ama böyle devam ederse özellikle ticari açıdan bölgemizde önümüzdeki günlerde hem ciddi bir daralma yaşanacak hem de birçok firma ciddi sorunlarla karşılayacak. Irak bizim için önemli bir ihracat kapısı. Ticari ilişkilerin gelişmesi için yaklaşık 6-7 yıldır o bölgeye yönelik yatırımlar yapılıyordu. Birçok firma kendini ona göre hazırlıyordu. Bu noktada son dönemde yaşananlar doğal olarak ciddi bir daralmayı sebep oldu. Böyle devam ederse hem bölgedeki istikrar hem de ticari açıdan ciddi sorunlar yaşayacağımız görüyoruz."

FOTOĞRAFLI