Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın DAEŞ petrolüne ilişkin iddialarını endişeyle karşıladıklarını belirterek,"Rusya gibi bir devletin, DAEŞ petrolünün Kürdistan bölgesi aracılığıyla Türkiye'ye gönderildiği yönündeki ithamı bizi üzmüştür. Rusya hükümetinin paylaştığı bilgiler doğru değildir" ifadelerini kullandı.

O PETROLÜN DAEŞ'LE ALAKASI YOK

"Kürdistan hükümeti olarak Rusya'nın bu iddialarını reddediyoruz" diyen Dizayi, "Boru hatları, Zaho'ya ve İbrahim Halil Sınır Kapısı'na kadar Kürdistan bölgesinin mülküdür. Doğal Kaynaklar Bakanlığı, burada yabancı şirketlerle yaptığı anlaşmalar çerçevesinde süreci işletir. Duhok ve Badinan bölgesinden çıkarılan petrolün büyük bir kısmı boru hattıyla Türkiye'ye ulaştırılıyor. Çıkarılan petrolün bir kısmı da tankerlerle sevk ediliyor"açıklamasında bulundu.

Kürt bölgesinin ve Peşmerge güçlerinin terör örgütü DAEŞ'le yürüttüğü savaşa vurgu yapan Dizayi, şu değerlendirmede bulundu:

"Kürdistan bölgesinin sattığı petrolün DAEŞ ile hiçbir alakası yoktur. Kürdistan bölgesi, herkesten daha fazla DAEŞ'e karşı savaşıyor. Peşmerge, DAEŞ'e mücadele veren en öncü güçtür. DAEŞ'in efsanesini ve karizmasını çökerten güç Peşmergedir. Kürdistan bölgesinin, DAEŞ'e fayda sağlayan petrolü doğrudan ya da dolaylı olarak satması mümkün müdür? Kürdistan, DAEŞ'in ticaretine aracılık edebilir mi? Böyle bir iddiayı ne akıl kabul eder, ne de mantık."

RUSYA YANLIŞ KAYNAKLARDAN YARARLANIYOR

Rusya'nın DAEŞ petrolüne ilişkin kaynaklarının doğru olmadığını savunan Dizayi, "Rusya, yanlış kaynaklar üzerinden açıklama yapıyor. Başka tarafların da yanlış bilgiler üzerinden adım atmamasını temenni ediyoruz" diye konuştu. 

IKBY'den Türkiye'ye giden petrolün her aşamasının şeffaf olduğunu dile getiren Dizayi, "DAEŞ petrolü, hiçbir şekilde Kürdistan kontrolündeki sınırlardan geçmedi. Rusya'nın bu iddialarını şiddetle reddediyoruz. Bize yönelik her türlü suçlamayı kabul etmiyoruz. Çünkü Zaho'dan Türkiye'ye giden boru hattı gizli saklı değil, açıktır. Bunun hiçbir tarafla ilgisi yoktur" görüşlerini paylaştı.

ENERJİ KOMİSYONU BAŞKANI: O GÖRÜNTÜLER...

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu  Enerji Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet, Rusya Savunma Bakanlığı'nın DAEŞ  petrolünün Zaho-Silopi hattından Türkiye'ye geçtiği iddialarına ilişkin,  "Rusya'nın uydudan çektiği görüntüler, Kürdistan bölgesinden Türkiye'deki Ceyhan  Limanı'na petrol taşıyan tankerlere aittir" dedi. 
 
Rusya'nın Türkiye'nin DAEŞ'le petrol ticareti yaptığı iddiasına  ilişkin yayımladığı görüntülerin IKBY'den Türkiye'ye petrol taşıyan tankerlere  ait olduğunu aktaran Cevdet, "Doğal Kaynaklar Bakanlığımız, daha önce yüzlerce tankerin Kürdistan'dan Türkiye'ye petrol taşıdığını açıklamıştı. Petrol  Türkiye'ye tankerlerle gidiyor ve bu sır değil" diye konuştu. 
 
DAEŞ petrolünün Kürt bölgesindeki yollardan ve şehirlerden geçerek  satılmasının kolay olmayacağına dikkati çeken Cevdet, "Kürdistan bölgesi petrolü  boru hattı ve tankerlerle gönderiyor. Türkiye'den de dünya piyasalarına  satılıyor. Rusya'nın paylaştığı görüntüler bu tankerlere aittir. Rusya'nın elinde  Türkiye ve Kürdistan bölgesinin DAEŞ'e petrol sattığına dair sağlam belge yoktur.  Böyle bir iddia için güçlü bilgi ve belgelere ihtiyaç var" değerlendirmesinde  bulundu. Irak Kürt yönetiminden Rusya'ya yalanlama