İSTANBUL, 1 Temmuz () - Merkez Bankası, Irak'taki iç savaşın ihracatın büyümeye katkısını frenleyebileceği, dış dengedeki iyileşmeyi de yavaşlatabileceği uyarısında bulundu.

Merkez Bankası'nın 24 Haziran'da gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı özetinde, Mayıs'ta yıllık enflasyondaki artışta gıda ve temel mal fiyatlarındaki gelişmenin belirleyici olduğu vurgulandı.

"Bu dönemde, Türk lirasındaki değer kaybının birikimli etkileri zayıflarken temel fiyat
göstergelerinin yıllık artış oranı nispeten yatay bir seyir izledi" denilen özette, önümüzdeki dönemde, ihracatın desteği ve özel kesim yurt içi talebindeki toparlanma ile üretimdeki ılımlı artışın devam edeceğinin öngörüldüğü belirtildi.

ENERJİDEKİ YÜKSELİŞ ENFLASYONU SINIRLI ETKİLER

Merkez Bankası'nın açıkladığı toplantı özetinde, Irak'taki gelişmelerin ihracat ve büyüme üzerinde olumsuz etki yapabileceğine ilişkin şu uyarılar da yer aldı:

"Irak'taki jeopolitik gelişmeler ihracatın büyümeye katkısı açısından aşağı yönlü bir risk unsuru oluşturabilecek. Irak'taki belirsizliklerin kalıcı olması durumunda ihracat ve petrol fiyatları kanalıyla dış dengedeki iyileşmeyi yavaşlatabilir."

Enerji fiyatlarında gözlenen yükselişin kalıcı olması durumunda, enflasyonu sınırlı ölçüde
etkileyebileceğinin de vurgulandığı toplantı özetinde, "Bu aşamada söz konusu belirsizliklere yönelik para politikası tepkisi verilmesinin uygun olmayacağı değerlendirildi, gelişmeler izlenecek. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecek" denildi.

"YILLIK ENFLASYON HAZİRAN'DAN İTİBAREN DÜŞECEK"

Temel enflasyon göstergelerinin ana eğilimi başta dayanıklı mallarda olmak üzere döviz kuru kaynaklı enflasyon baskılarının hafiflemesiyle birlikte Mayıs ayında aşağı yönlü bir seyir izlediği de belirtilen özette, şu öngörüler de yapıldı:

"Baz etkisinin de katkısıyla Haziran ayından itibaren yıllık enflasyonda kayda değer bir
düşüş gözleneceği tahmin edilmekte. Mevcut durumda gıda ve kur kaynaklı birikimli enflasyon etkisi 6.5 puan civarında, bu durum orta vadede enflasyonda düşüş için önemli bir alan oluşturuyor."