'İNTERNET YASASI' KAYGISI
Etohum kurucusu Burak Büyükdemir, internet yasası hakkında özgürlük, internet ekonomisi, girişimcilik bakımından herkesin kaygısı olduğunu söyledi.
Uzun zamandır internet kullanımının düzenlenmesi konusunda sivil toplum kuruluşlarının talebi olduğunu anlatan Büyükdemir, yasanın seçim öncesinde hızla hazırlanması ve ilgili tarafların görüşünün alınmadan onaylanmasını doğru bulmadıklarını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kanunda düzeltme yapılması için yasayı onayladığı yönündeki açıklamasını eleştiren Büyükdemir, "Düzenlemenin insanların kişisel haklarını ve verilerini koruması lazım. Kişisel veri koruma kanunu 1.5 yıldır bekliyor, fakat çıkmadı. Bizim bu kanunu çıkarmamız lazım" dedi.
İnternet ekonomisinde uzun vadeli vizyon sahibi olunması gerektiğine dikkati çeken Büyükdemir, yasa hakkında ilgililerin görüşlerinin alınması ve değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Büyükdemir, internet sitesini kapatma yetkisinin bir isimde ya da makamda olmasını, yargının by-pass edilmesi ve ürkütücü diye nitelendirdi. Kişisel verilerin kanunlara uygun şekilde korunmasını herkesin talep ettiğini vurgulayan Büyükdemir, yasa sonrası yetenekli girişimcilerin farklı ülkelerde şirketlerini kurması yönünde endişe duyduğunu söyledi. Yasa yayımlandıktan kısa süre sonra etki göstermeyeceğini ve etkisinin uzun vadede hissedilebileceğini anlatan Büyükdemir, "Yasanın çıkmasında özgürlük, internet ekonomisi, girişimcilik bakımından herkesin kaygısı var" dedi. Büyükdemir, şöyle konuştu:
"Yazılım ve internet işi her yerden yapılabilir, fakat ekonomi kurulan ülkeye değer kazandırıyor. İyi yetişmiş eleman gücünü kaybedersek başka değerimiz kalmaz. İnternet ekonomisinin ticari olarak etkisi, yurtiçindeki girişimcilerin yurtdışında şirket kurması, serverlarını taşıması gibi görebiliriz. AB sınırlarında şirket kurulduğu zaman yasadan etkilenilmez. Geleceğe yönelik hedef varsa, Silikon Vadisi bölgenin adı değildir, düşünce biçimidir. Siyasetçilerimiz San Francisco'ya gidip bina geziyor. Bunlar çok çelişkili. ABD ekonomisi yeni internet şirketleri oluşturuyor. Ürettikleri şey elde tutulmuyor olmasına rağmen ekonominin büyük bölümünü bu internet şirketleri oluşturuyor. Bizim sanayi toplumundan çıkıp bilgi dönemine geçmemiz lazım."
Yasa sonrası yabancı yatırımcılar açısından gelişmelerin de ilerleyen yıllarda etki gösterebileceğine değinen Büyükdemir, internet girişimciliği azalırsa yabancı yatırımcıların ABD ya da AB ülkelerinde yatırım yapabileceğini dile getirdi. Büyükdemir, Etohum olarak kendi internet şirketini kurmak isteyen girişimcilerle şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getirmeyi amaçladıklarını aktardı.

TY(SU/CK)