İSTANBUL, 2 Mayıs () - İmalat sanayiindeki yavaşlama Nisan ayında da devam etti. Türkiye imalat sanayiinin üretim ve yeni siparişlerdeki artış hızının zayıflamasına paralel olarak PMI Endeksi 51.1 düzeyine geriledi.

Araştırma şirketi Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Mart ayındaki 51.7 seviyesinden 51.1'e gerileyerek Ağustos ayından bu yana en düşük seviyeye indi.

Büyümedeki yavaşlama kısmen yerel seçim nedeniyle iç talebin zayıflamasından kaynaklanırken, ihracat siparişleri yükseldi. Yeni siparişler de 51.7'den 50.8'e gerileyerek Ağustos ayından bu yana en düşük düzeye düştü. Siparişlerdeki yavaşlama üretime de yansıdı. Üretim alt endeksi 51.8'den 50.7'ye gerileyerek geçen yıl Temmuz ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Buna karşılık, yeni ihracat siparişleri 53.2'den 54.9'a yükselerek Şubat 2011'den bu yana en yüksek düzeye ulaştı.

HSBC ekonomisti Melis Metiner, Nisan ayı endeksini değerlendirirken, imalat sektöründe iyileşme hızının iki aydır düştüğüne işeret ederek, "Güçlü ilk çeyrek rakamlarının ardından imalat sanayindeki büyüme yavaşlıyor. TL'deki değer kaybı ve sıkılaşan parasal koşullar nedeniyle iç talep büyümesindeki daralma nedeniyle beklenmedik değil. Bu sağlıklı bir durum, yavaşlayan iç talep enflasyon baskılarının azalmasına ve cari açığında daralmasına yardımcı olacak" dedi.

Markit tarafından HSBC için, imalat şirketlerinin her ay yapılan ankete verdiği cevaplara dayanılarak hazırlanan Türkiye imalat sanayi endeksi, yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.

(OSS)