İSTANBUL, 2 Haziran () - Türkiye'de fabrika çıkışları Nisan ayından bu yana önemli bir değişiklik göstermezken, yeni siparişler çok az miktarda düşerek Temmuz 2013'ten bu yana ilk kez daralmaya işaret etti.

Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Nisan ayındaki 51.1 seviyesinden 50.1'e gerileyerek, 10 aydır bulunduğu 50 seviyesinin üzerindeki en düşük değeri aldı.

HSBC Ekonomisti Melis Metiner Nisan ayı endeksini değerlendirirken, "Mayıs ayı satın alma yöneticileri endeksi imalat sanayindeki toparlanmanın dokuz aydan sonra neredeyse durduğuna işaret ediyor" uyarısı yaptı ve şöyle devam etti:

"Üretim hacminin daha yavaş artmasıyla beraber, satın alma yöneticileri endeksi Mayıs ayında 50.1 seviyesine geriledi. Alınan toplam siparişler bir önceki aya göre düşerken, ihracat için alınan siparişler ise Nisan ayına göre çok daha yavaş bir hızla arttı. Resmi veriler birinci çeyrekte imalat sanayindeki büyümenin yıllık bazda yüzde 5.3 arttığını gösterdi. Bu büyümenin, iç talepteki kısmi soğuma ile beraber ikinci çeyrekte yavaşlayacağını tahmin ediyoruz. Mayıs ayında, alınan yeni siparişler eksi stoklar göstergesi 2012 yılının Eylül ayından beri ilk kez sıfırın altına düşmüş durumda. Bu gösterge, şirketlerin geleceğe yönelik üretim beklentilerinde biraz bozulma olduğuna işaret ediyor. İç talepteki soğuma enflasyon tarafında da bir düzelme getirecektir. Mayıs ayı anketinde de hem girdi hem çıktı fiyat enflasyonunda bir miktar yavaşlama olduğu görülüyor."

2012 ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTEN BU YANA EN DÜŞÜK

Markit'in açıkladığı PMI verilerine göre, Çeyrek dönem bazında bakıldığında ise ikinci çeyreğin ikinci ayı itibariyle 50.6 düzeyinde olan imalat PMI, 2012'nin üçüncü çeyreğinde gördüğü 50.5 seviyesinden bu yana en düşük değeri aldı.

İmalat sanayinde büyümenin durma noktasına gelmesine yeni siparişlerde kaydedilen hafif düşüş etkili oldu. Bazı imalatçılar yerel seçimlerin ardından talebin zayıfladığını ifade etti. Yeni ihracat siparişlerinde ise artış kaydetmesine rağmen, artış 10 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye PMI verileri açıklamasında, "İş yaratma oranı hız keserek Temmuz 2012'den bu yana en zayıf hızında ölçüldü" denilerek, mal üreticilerinin, Ağustos 2013'ten bu yana ölçülen en yavaş hızda olsa da, Mayıs ayında da girdi satın alma seviyelerini artırmaya devam ettiği belirtildi.

STOK HACMİ ÜST ÜSTE İKİNCİ AYDA DA DÜŞTÜ

Açıklamada, "Buna rağmen, girdi stokları hacmi üst üste ikinci ayda da düştü" denildi.

Yeni siparişler endeksi Nisan'daki 50.8 düzeyinden 49.7'ye inerken, yeni ihracat siparişleri endeksi 54.9'dan 50.5'e indi. Sektörün üretimi Temmuz 2013'ten bu yana en düşük seviyede de olsa yükselişini art arda 12. ayda da sürdürdü. Üretim endeksi Nisan'daki 50.7 seviyesinden 50.2'ye indi. Girdi fiyatları TL'nin değer kaybına bağlı olarak zirve yaptığı Ocak ayına göre daha yavaş da olsa keskin artışını sürdürürken, çıktı fiyatlarındaki artış Temmuz 2013'ten bu yana en düşük düzeyde gerçekleşti.

İmalat şirketlerinin her ay yapılan ankete verdiği cevaplar ile Haziran 2005'ten bu yana hazırlanan Markit Türkiye imalat sanayi PMI, yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.

(OSS)