Murat KİBRİTOĞLU/ ADANA, () - ADANA'da bu yılın ilk kütlü pamuğu yapılan açık arttırmada kilosu 31 liradan satıldı. Geçen yıl kilosu 112 liraya alıcı bulan kütlü pamuğun bu yılki sembolik fiyatının çok düşük kalması hayal kırıklığı yaşattı.
Karataş İlçesi'ne bağlı Bahçe Köyü'nde çiftçiler Hasan Aslan ve Senem Bulut, ürettiği 80 kiloluk sezonun ilk kütlü pamuğu Adana Ticaret Borsası'nda (ATB) açık arttırma ile satışa sunuldu. 5 liradan açılışı yapılan açık arttırmada en yüksek fiyatı 31 lira ile ÇUKOBİRLİK temsilcisi verdi. Geçen yıl kilosu 112 liraya satın alınan kütlü pamuğun bu yılki sembolik fiyatının yüzde 60 gerilemesi hayal kırıklığı yarattı.
'900 BİN TON PAMUK İTHAL EDİLİYOR'
Açık arttırma sonrası pamuk üretimiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan ATB Başkanı  Muammer Çalışkan, Türkiye'nin 1.4 milyon ton kütlü pamuk ihtiyacının, 900 bin tonunun ithal edildiğini söyledi. Çalışkan, "Pamuk en fazla ihracat yapan tekstil sektörünün hammaddesi. 25 milyar doların üzerinde ihracat yapılıyor. Türkiye'de bu yıl üretim alanı artsa da, neredeyse pamuk üretiminden vazgeçiliyor. Geçen yıl Türkiye'de 500 bin ton pamuk üretilmişken, bu yıl 600 bin ton bekliyoruz. Türkiye'de ve dünyada pamuk ve mısır birbirine alternatif üründür. Tüm dünyada mısır, pamuğun yüzde 10 paritesindedir. Ancak bu parite Türkiye'de değişiktir. 1 ton mısır, 1 ton pamuğun yüzde 15'i civarındadır. Bunda düzenleme yapılması ve pamuk üretim alanlarının arttırılması gerekmektedir" dedi.
'PAMUK FİYATI HER YIL GERİLİYOR'
2014-2015 üretim sezonunun ilk kütlü pamuğunu satın alan ÇUKOBİRLİK Genel Müdürü Umut Toplucu ise pamuk ithalatının düzenlenmemesi durumunda üreticinin sıkıntılarının bitmeyeceğini söyledi.
Toplucu, "Zor ve sıkıntılı bir sezona giriyoruz. Pamukta ciddi bir ithalat var. Bu sezon içinde pamuk fiyatının iyi olacağı yönünde bir izlenim vermiyor. Biz ÇUKOBİRLİK olarak pamuk üreticisinin her zaman yanındayız. Ancak bu işin nereye kadar gideceği konusunda tereddüt yaşıyoruz. Türkiye'nin yıllık 1.4 milyon ton lif pamuk ihtiyacı var. Bunun yaklaşık 1 milyon tonu yurt dışından ithal ediliyor. Türkiye'ye gümrük vergisiz giren tek ürün pamuktur. Doğal olarak bizim üretimimiz ihtiyacımızın yüzde 30'unu bile karşılamazken, maalesef lif pamuk fiyatları her geçen gün geriye gidiyor. İnşallah bir çözüm yöntemi bulunur. Devletimiz ithalata bir çözüm bulmalıdır" diye konuştu
'HEDEFİMİZ 2017'DE ADANA'DA YILDA 500 BİN TON PAMUK ÜRETMEK&
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde görevli Şube Müdürü Yusuf İzzet Işık ise 2017'ye kadar Adana'nın pamuk üretimini 500 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Işık, "Adana ili pamuk üretiminde Türkiye'de 3'ncü sıradadır. Geçen yıl 380 bin dekar alanda 215 bin ton üretim yapıldı. Bu yıl üretimde yüzde 10 artış bekliyoruz. Bizim hedefimiz 2017'ye kadar pamuk üretimini 500 bin tona çıkarmaktır. Daha önceki yıllarda ekim alanı daha genişti. Devlet, geçen yıl kilo başına verdiği 50 kuruş destekleme primini bu yıl 55 kuruşa çıkardı. Mısır ve pamuğu biraz dengeleyebilirsek, kilo başına rakam biraz daha yükselecektir" dedi.

FOTOĞRAFLI