İSTANBUL, () - İKTİSADİ Kalkınma Vakfı (İKV) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı yönetimi, İKV'de insan hakları şikayet başvurularını konuştu.

İKV Yönetim Kurulu Başkanı Õmer Cihad Vardan’ın da üyesi olduğu Türkiye İnsan Hakları Kurulu, bu ayki strateji toplantısını İktisadi Kalkınma Vakfı’nda gerçekleştirdi.

Toplantının başında İKV Genel Sekreter Yardımcısı ve Araştırma Müdürü Melih Õzsöz tarafından İKV’yi tanıtan ve AB’nin Türkiye İlerleme Raporlarında değinilen siyasi kriterlere dair hususları inceleyen bir sunum gerçekleştirdi.

Özsöz sunumunda, 1998 yılından bugüne, Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan Türkiye ilerleme raporlarındaki, "Siyasi Kriterler ve Güçlendirilmiş Siyasi Diyalog" bölümlerinde öncelikli olarak gündeme gelen 10 konuyu şöyle sıraladı:

"Kürt Meselesi; Terör ve Terörle Mücadele; Düşünce ve İfade Õzgürlüğü; Kıbrıs Meselesi; Yargı ve Adalet Sistemi; Reformların Uygulanması; İşkence ve Kötü Muamele; Cinsiyet Eşitliği ve Kadın Sorunu; Askeri - Sivil Vesayet; Sendikal Haklar."

İKV yönetimi ile Türkiye İnsan Hakları Kurulu'nun görüşmesinde, İKV’nin AB konusunda 1965 yılından beri çalışan Türkiye’nin tek ihtisas kurumu olduğu ve gerek AB kurumları gerekse Türkiye’de hükümet ve ilgili bakanlıklar nezdinde sivil toplumun AB alanındaki sesi olduğu vurgulandı.

Bu çerçevede, İKV’nin AB ve Türkiye AB ilişkileri konularındaki bilgilendirme çalışmalarının önemine değinildi ve İKV ile İnsan Hakları Kurumu’nun insan hakları ve Kopenhag Siyasi Kriterleri alanında ortak çalışmalar yapmaları konusunda mutabakat sağlandı.

Toplantıda ayrıca gündemdeki Avrupa Parlamentosu Türkiye Raporu’nda söz edilen başta ifade özgürlüğü olmak üzere diğer insan hakları sorunları ile İhsan Hakları Kurumu'na yapılan şikâyet ve başvurular ele alındı ve bunlar AB bağlamında tartışıldı.

(OSS)