İSTANBUL, 26 Haziran () - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Avrupa Bİrliği ile geçen yılın sonunda imzalanan "Geri Kabul Anlaşması"nın Meclis'te onaylanmasının, müzakere sürecine de yansıtılmasını istedi.

Anlaşmanın TBMM'de onaylanmasına ilişkin bir yazılı açıklama yapan İKV Başkanı Õmer Cihad Vardan, "İKV olarak, uluslararası düzensiz göç ile mücadelede etkin bir araç olan geri kabul anlaşmasının, Avrupa Parlamentosu’nun ardından, 25 Haziran'da TBMM tarafından da onaylanmasını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Vardan, atılan adımların 2005 yılından bu yana yürütülen Türkiye-AB üyelik müzakereleri sürecine olumlu olarak yansıması olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin, anlaşmada belirtilen kriterlerin yerine getirilmesi konusunda büyük çaba gösterdiğine dikkat çeken Vardan, "Bu çabaların hem üyelik müzakereleri sürecine olumlu katkıda bulunması, hem de Türk vatandaşlarına bir an önce vizesiz Avrupa’nın kapılarının açılması için, 24. Başlık olan 'Adalet, Õzgürlük ve Güvenlik' faslının vakit kaybedilmeden müzakerelere açılmasını temenni ederiz" çağrısında bulundu ve ekledi:

"Hiç şüphesiz modern sınır yönetimi anlayışının bir gereği olarak geri kabul, düzensiz ve yasadışı göç ile mücadele edilmesi, bu sayede sınırlar içinde ve dışında güvenliğin tesisi açısından, tüm ülkeler için büyük önem arz eden ve kurulması elzem olan bir mekanizmadır. Türkiye için, üyelik müzakerelerini yürüttüğü AB ile geri kabul mekanizmasının kurulması, AB üyelik şartlarının ötesinde, ülkemizin iç ve dış güvenliği açısından büyük önem arz etmektedir."

Müzakereleri 10 yıldan fazla süren ve taraflar arasında 16 Aralık 2013 tarihinde imzalanan Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması, yasadışı yollarla Türkiye üzerinden AB üye ülke topraklarına giren mültecilerin Türkiye’ye iadesini öngörüyor. Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından en az 3 yıl sonra, Türkiye üzerinden AB’ye giriş yapmış olan mültecilerin Türkiye’ye geri iadesine başlanacak.