İSTANBUL, 5 Ağustos () - Hedef pazarlardaki risklere karşın satışlarda artış bekleyen ihracatçılar en büyük üç sorun olarak, yükselen enerji maliyetleri ve hammadde fiyatlarıyla dövizdeki hareketliliği gösterdiler.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 2’inci çeyrek gerçekleşme ve 3’üncü çeyrek "Eğilim Anketi" sonuçlarına göre, ihracatçı firmaların yüzde 42’si ihracatın artacağını öngörse de, maliyet artışları döviz kurlarındaki belirsizlikten yakınıyor.

Eğilim Anketi sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, yakın coğrafyada yaşanan jeopolitik sorunların ihracata etki ettiğine dikkat çekti. Irak’a yaşanan yüzde 46’lık ihracat düşüşünü de "taban" olarak tanımlayan Büyükekşi, bu bölgeye ihracatın zamanla düzeleceğini söyledi.

ANKETTEN NOTLAR
-Yılın 2’inci çeyreğinde ihracatçı firmalar üretim ve ihracatlarının arttığını söylerken; aynı şekilde enerji maliyetleri, girdi maliyetleri de arttı.

-İhracatçıların yüzde 42’si, yılın 3’üncü çeyreğinde ihracat artışı olacağını öngörüyor.

-Rusya, ABD, Afrika, Almanya ve Çin ihracatçıların önümüzdeki dönemde ilk kez girmeyi planladıkları pazarlar.

-İhracatçıların yurtiçinde en büyük ilk üç problemi, enerji maliyetleri, dövizdeki hareketlilik ve hammadde fiyatlarındaki yükseklik. Dış pazarlarda karşılaşılan en büyük ilk üç sorun ise rekabetçi fiyat sunamama, hedef ülkelerdeki siyasi sorunlar ve bürokratik engeller, hedef ülke ekonomik koşulları.

-İhracatçı firmalar, 3’üncü çeyrekte beklenen yeni istihdamın ise toplamda 114 bin kişi olacağını öngördü.

-Firmalara yılsonu Dolar öngörüsü 2.13, Euro 2.86 olarak oluşurken; rekabetçi ideal kur seviyesi beklentisi Dolarda 2.10 Euro’da 2.85 olarak şekillendi; enflasyon yıl sonunda 8.51, büyüme beklentisi ise yine yıl sonunda 4.02 olarak tahmin edildi.

-Ankete katılan ihracatçı firmalara göre, 2014’ün kalanı ekonomik anlamda daha iyi olacak. Ekonominin daha iyi olacağı ya da kötüye gitmeyeceğini düşünenlerin toplam oranı Türkiye ekonomisi için yüzde 81, Avrupa için yüzde 83 ve dünya için yüzde 81 oldu.