GÜRCİSTAN'ın 1 Şubat’ta Batum'da resmi açılışını yapacağı Batum-Kazakistan/Almatı demiryolu hattı için Trabzon'da tanıtım toplantısı düzenlendi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, 20 kilometrelik Hopa-Batum demiryolunun tamamlanması halinde Türkiye’nin Orta Asya ve Çin ihracatının katlanacağına dikkat çekerek, "Gerçekleşmesi hayal olan demiryolu projelerine verilen destek bu hatta verilmiyor" dedi.
Trabzon Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon Limanı İşletme Müdürü Muzaffet Ermiş, Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Paata Kalandadze ve Gürcistan Demiryolları yetkilisi Rusudan Gogisvanidze katıldı.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, demiryolunun Batum'dan Kazakistan'a, hatta Çin'e kadar uzanacak olmasının önem taşıdığını belirterek şunları söyledi:
"İhracatımızda alternatif ve yeni güzergahların oluşturulmasına büyük önem veriyoruz. Demiryoluyla Kazakistan'a kadar diğer ulaşım sistemlerine oranla daha düşük maliyetle, hatta yarı fiyatının dahi altında ulaşılacak olması, dikkat çeken bir gelişmedir. Bu durum ayrıca, yıllardır ısrarla üzerinde durduğumuz, Hopa- Batum demiryolu bağlantısının ne kadar önemli olduğunun da teyididir. 1998 yılından itibaren yaptığımız girişimlerde, uluslararası ticaretimiz açısından bölgemizin demiryolu ağına bağlantısının, 20 kilometrelik Hopa- Batum hattıyla sağlanması gerektiğini, Ulaştırma Bakanlığı’nın da bu hattın fizibıl olduğuna dair raporları olması nedeniyle ısrarla savunduk. Ancak, o günden bugüne maalesef konunun önemini idrak edemeyen kesimler sadece kafa karıştırmak, hedef saptırmak amacıyla ülkemize ve bölgemize uluslararası bağlantısı olmadığı için hiçbir katkısı olmayacak hatları gündeme getirmişlerdir. Gerçekleşmesi hayal olan demiryolu projeleri lanse edilmeye çalışılarak bölgemizin demiryolu ağına kısa sürede bağlantısı engellendi. O projelere verilen destek bu hatta neden verilmiyor? Bu bağlantı sağlanmış olsaydı Gürcü dostlarımızın tanıtımını yaptıkları Batum-Orta Asya demiryolu hattının bir ucu bölgemizden başlamış olacaktı."
Gürcistan’ın Trabzon Başkonsolosu Paata Kalandadze ise, Batum-Almatı demiryolu hattı ile birlikte Trabzon'un da büyük bir önem kazanacağını söyledi. Gürcistan Demiryolları yetkilisi Rusudan Gogisvanidze ise, Batum-Almatı hattının İstanbul ve Trabzon gibi bölgelerden Orta Asya’ya ve Çin’e yapılan ihracatın maliyetini, karayolu taşımacılığına göre yüzde 50’ye varan oranlarda aşağı çekeceğini vurguladı ve ihracatçılara sağlayacakları imkanları anlattı.