İhracat rakamlarını Bursa'da Türkiye'nin ilk yerli tramvayı İpekböceği'nin üretildiği Durmazlar Makina'da açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, artışın bu yıl şubat ayının 1 iş günü eksik olmasına rağmen gerçekleştiğine dikkat çekti.

Büyükekşi, “Bildiğiniz gibi 2016 yılı artık yıldı, şubat ayı 29 çekiyordu. Bu sene eksik güne rağmen ihracatımızı yüzde 5,1 artırmayı başaran ihracatçılarımızı kutluyorum. Miktar bazında ise ihracatımız yüzde 10,2 arttı” dedi.

Büyükekşi, son 12 aylık ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 2,6 artışla 143 milyar 218 milyon dolara ulaştığını belirtti.

ZEYTİN VE MÜCEVHER ATAĞA GEÇTİ


Sektörel olarak bakıldığında şubat ayı liderinin otomotiv olduğunu söyleyen Büyükekşi, “Otomotiv sektörümüzün ihracatı yüzde 12,5 artış gösterdi. En dikkat çekici artışlar ise yüzde 82,3 ile Zeytin ve Zeytinyağı sektörümüz yüzde 64 artış ile Mücevher sektörümüzde yaşandı” dedi.

Büyükekşi yılın ilk iki ayında değer bazında en fazla ihracat artışı gerçekleştiren 3 sektörün sırasıyla 804 milyon dolar artışla otomotiv, 447 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri ile 430 milyon dolarla çelik sektörü olduğunu açıkladı.

Kimyevi maddeler ve mamulleri ile çelikteki artışın emtia fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandığını söyleyen Büyükekşi, “Yine ilk 2 aylık dönemde kg başına ihracatını en hızlı artıran sektörümüz Savunma ve Havacılık oldu. Bu sektörümüzün kg başı değeri geçen seneye göre 12,7 dolar artış kaydetti ve 33 dolar oldu” dedi.