ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) bünyesindeki Antalya Tanıtım A.Ş'nin hazırladığı proje kapsamında, kentten ihracatı yapılan yaş meyve-sebze, gıda, sanayi ürünlerinin üzerine 'Antalya ürünü' anlamındaki 'Product of Antalya' etiketi yapıştırılacak.
'Product of Antalya' etiketli ilk ürünler, 1 Ocak'tan itibaren yurt dışına gönderilecek. Gönderilecek ilk ürün; 'domates' olarak belirlendi. Yeni yılda Antalya'dan 50'nin üzerinde ülkeye ihraç edilecek 4 milyar domatese tek tek güneş logolu etiketler yapıştırılacak. ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, "İlk etapta 1.5 milyon etiket hazır. Milyonlarca domatesin üzerinde bu etiket olacak. İhracat yapan tüm sektörlerde bu çalışma yapılacak" dedi.
4 MİLYAR ADET DOMATES
Antalya'nın yıllık verilerine bakıldığında 2013'te yaklaşık 3 milyar 600 milyon adet domates ihracatı yapıldığına işaret eden Budak, Antalya İhracatçılar Birliği'nin (AİB) yüzde 15'lik artırma hedefiyle, 2014'de yaklaşık 4 milyar adet domates ihracı beklendiğini ve bu ürünün üzerine tek tek yeni etiketlerin yapıştırılacağını dile getirdi.
6 RENK ETİKET
Antalya Tanıtım A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Hacısüleyman da pilot uygulaması domatesle başlatılacak bu logonun ildeki tüm imalat sektöründe kullanılacağını söyledi. Hacısüleyman, "Antalya'da üretilen yerel ürünlerde gıda, tarım, sanayi, mermer, domates, nar veya OSB'de üretilen hindi, tavuk gibi tüm üretim sektöründe kullanılacak. Bu şekilde Antalya'nın tanıtımına vurgu yapılacak. Antalya'nın tüm ihracatında, kutuların ve ürünlerin üzerinde bu etiket olacak" dedi.
Yusuf Hacısüleyman, logoların kırmızı, turuncu, mavi, yeşil, lacivert, gri olarak 6 renkte tasarlandığını ve bu renklerin talebe göre artırılabileceğini kaydetti. Hacısüleyman, ayrıca projede Antalya'nın marka bilincini yerelde artırmak için anahtarlık, bilboard, magnet gibi uygulamaların da yer aldığını anlattı.
2023 DOMATES HEDEFİ 1 MİLYON TON
AİB Başkanı Mustafa Satıcı, Türkiye'nin yıllık domates ihracatının, 520 milyon dolar değerinde 600 bin ton domates olduğunu, Antalya'nınsa bu rakamın yüzde 75'ine sahip olduğunu söyledi. Türkiye'nin toplam yaş meyve-sebze üretiminin yüzde 25'ini tek başına domatesin oluşturduğunu dile getiren Satıcı, 3 milyon ton örtü altı üretimin 2 milyon tonunun Antalya'da gerçekleştiğini anımsattı.
ATSO ve Antalya Tanıtım A.Ş.'nin domatesi öne çıkaran bu projesinin, hem Antalya'nın tanınırlığı hem de ihracatının geliştirilmesi adına çok büyük katkı olacağını belirten Satıcı, şöyle konuştu:
"Domates; ihracatımızın ana ürünü. Hacim, hem de yarattığı değer olarak domates ön planda. Antalya'dan bu yıl yaklaşık 390 milyon dolar değerinde 450 bin ton domates ihracatı yapıldı. Her yıl yüzde 15 büyüme hedefimiz var. Önümüzdeki yıl 4-5 milyar adet arasında domates ihracatı hedefliyoruz. 10'a yakın domates çeşidimiz başta Rusya, Avrupa ve Balkanlar olmak üzere 50'nin üzerinde ülkeye ihraç ediliyor. 2023 hedefimiz ise, 1 milyon tonun üzerinde domates ihracatı."