(Dışişleri'nin açıklaması eklendi.)

İSTANBUL, 18 Haziran () - HÜKÜMET, El Nusra'yı terör listesinden çıkardı. "İmzasını Kanla Atanlar" adlı örgüt ise yeni listeye eklendi. Dışişleri yetkililerinden ise El Nusra'nın listedeki yerinin değiştiği açıklaması geldi.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, El Nusra ve bağlı örgütler terör listesinden çıkarıldı.

Bakanlar Kurulu El Nusra ve bağlı örgütlerin terör listesinden çıkarılmasına ilişkin kararı, 16 Haziran günü yapılan toplantıda aldı.

Hükümet kararına ekli 2 sayılı listedeki güncellemede, Al-Nusrah Front, Jabhet al-Nusrah, Jabhet al-Nusrah, The Victory Front adlı örgütlere yer verilmedi.

"İMZASINI KANLA ATANLAR" LİSTEDE

Türkiye'nin sınır komşusu Suriye'de faaliyet gösteren El Nusra'nın listeden çıkarılmasına karşılık, terör listesine Mali, Nijer ve Cezayir'de faaliyet gösteren örgütler eklendi.

Listeye alınan yeni örgütlerin ilk sırasında Al Mouakaoune Biddam adlı örgüt yer aldı. Mali merkezli olduğu belirtilen bu örgütün ayrıca "İmzasını Kanla Atanlar" adını kullandığı belirtildi.

Listeye "Al Moulathamoun" adlı örgüt de eklendi. Cezayir, Mali ve Nijer'de faaliyet gösterdiği belirtilen bu örgütün de "Peçeli" adı kullandığı belirtildi.

Listeye eklenen "Al Mourabitoun" adlı örgütün de Mali merkezli olduğu ve "Nöbetçiler" adını kullandığı belirtildi.

IŞİD LİSTENİN SON SIRASINDA

Eski listenin son sırasındaki Islamic State in Iraq and the Levant (Irak Şam İslam Devleti - IŞİD) yeni listenin de son sırasında yer aldı.

Karar ile, El Kaide ile bağlantılı gerçek kişiler başlıklı bölümün 1562. sırasında yer alan "Mohammad Ilyas Kashmiri" isimli şahıs ile 195. sırasında yer alan "Jainal Antel Sali Jr." isimler şahsa ait hükümler yürürlükten kaldırıldı.

DIŞİŞLERİ : EL NUSRA'NIN LİSTEDEKİ YERİ DEĞİŞTİ

El Nusra'nın terör örgütleri listesinden çıkarıldığı haberleri üzerine, Dışişleri yetkilileri, isim vermeden şu açıklamayı yaptı:

"El Nusra daha önceden Irak El-Kaide örgütüne bağlı bir örgüt olarak yer alıyordu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi aldığı karar ile terör örgütleri listesinde El Nusra'yı ayrı bir terör örgütü olarak gösterdi. BM'nin bu kararını, Bakanlar Kurulu Kararıyla kendi mevzuatlarımıza adapte ettik. El Nusra terör örgütü listesinden çıkarılmamıştır. Listedeki yeri değişmiştir."

Yetkililer, Resmi Gazete'de yayımlanan güncelleme listesinden tamamen çıkarılan El Nusra'nın hangi listede olduğuna ilişkin olarak ise bir açıklama yapmadılar.