BURSA'nın İnegöl ilçesine gelen Hindistan'ın Türkiye Büyükelçisi Susmita Gongulee Thomas, ülkesinde düzenlenecek olan 'Mobilya İş Forumu'na katılacak olan İnegöllü mobilyacıları, düzenlenen bir seminerle bilgilendirdi.
Hindistan Türkiye Büyükelçisi Susmita Gongulee Thomas, 11-15 Aralık 2013 tarihleri arasında Hindistan'da düzenlenecek olan 'Mobilya İş Formu'na katılacak olan İnegöllü mobilyacıları İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO)'nda düzenlenen seminer ile bilgilendirdi. Çok sayıda mobilyacının hazır bulunduğ seminerin açılışında konuşan İnegöl Sanayici ve İşadamları Derneği (İNSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akıskalı, davetlerini kabul ederek İnegöl'e gelen Büyükelçi Thomas'a teşekkür etti. Akıskalı, Hindistan'daki 'Mobilya İş Forumu'na ilçelerinden 25 firma ile katılacaklarını sözlerine ekledi.
YÜZDE 65'İ İNEGÖL'E HİTAP EDİYOR
Daha sonra söz alan Hindistan Büyükelçisi Susmita Gongulee Thomas, İnegöllü mobilyacılara Hindistan pazarı hakkında bilgiler verdi. Ülkelerinde, metal, plastik ve modüler olarak farkı materyaller kullanıldığını ifade eden Thomas, “Bunlarla ilgili sektörler var. Kadınların artan bir şekilde çalışmaya başlaması, orada bir imkân sağlıyor ve farklı imkânlar sunuyor. İtalya, Malezya, İspanya ve Almanya'dan gelen firmaların ürettiği mobilya. Marka ve markaları olmayan mobilya sektörünü ciddi şekilde gelişiyor. Çin'den gelen özellikle markalı olmayan mobilya, orta gelirli halka hitap ediyor. Hindistan, 2003 yılından itibaren artan bir şekilde mobilya ithal ediliyor. Ahşap mobilya daha çok revaçta. Tüketicilerin oranları ise normal ev müşterisi, yani oturma grubu yüzde 65, ofis yüzde 20, mutfak ise yüzde 15. Yüzde 65 oranında İnegöl'e hitap eden bir oran söz konusu. Birbirini tamamlayan konseptlerle bir araya gelip güzel bir iş yapılabilir. Hindistan piyasasına sadece oturma grubuyla giremeyebilirsiniz, ama oturma grubu, yatak odası ve fason gibi hepsi beraber birbirini tamamlayan ürünlerle girilirse başarılı olunabilir" diye konuştu.
MARKALAŞMALISINIZ
Hindistan'a girecek olan İnegöllü mobilyacılara markalaşmaları gerektiğini söyleyen Thomas, “Markalaşmalısınız. Çünkü Hindistan'da devler yarışıyor. Diğer ürünlerin kar oranları da düşük olduğu için markalaşmaya gitmek lazım. Kırsal alanlardakiler daha çok modüler mobilya alıyor. Oralara konsantre olunabilir. 6 milyon köy ve 720 milyondan oluşan devasa bir pazar. Bazı bölgelerde mobilya imalathaneleri var. Buralar sizlerin hedeflediğiniz yerler olmayabilir. Toptancılar veya büyük alıcılar orada sadece bir sektör bir kısım değil de hepsini aynı anda bir imalatçıdan alma eğilimi gösteriyorlar. Ahşap en çok kullanılan materyal. Enteresan bir şekilde metal da kullanılıyor. Burada ahşap ön plana çıkıyor. Daha sonrada metal geliyor" dedi. SA- (FK/AAA)(FOTOĞRAFLI)