GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, dünyada her gün 900 milyon kişinin aç yattığını, 1.2 milyar kişinin de yetersiz beslendiğini söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteğiyle Antalya'da düzenlenen 'Tohumculuk Çalıştayı'na katılan Müsteşar Vedat Mirmahmutoğulları, gelişen sanayi ve konut ihtiyacının tarımdan yer istediğini, yanı sıra iklim değişiklikleri, seller ve erozyonların da tarımı tehdit ettiğini belirterek, bütün bu tehditler içinde bugün 7.1 milyar, 2050'de ise 9.2 milyar olacak nüfusu beslemenin yollarının arandığını kaydetti.
DİKEY BÜYÜMEK GEREKİYOR
Dünyada her gün 900 milyon kişinin aç yattığını, 1.2 milyar kişinin de yetersiz beslendiğini kaydeden Mirmahmutoğulları, "Tüm bunların yanında tarımsal hammaddeler alternatif enerjide kullanılıyor, biyoyakıt gibi. ABD'de mısırın yüzde 40'ı bu yönde kullanılıyor ve bu gıdada değerlendirilse 425 milyon insanı besliyor. Böyle bir ortamda toprakları genişleterek üretimi artırmak mümkün değil. Yatay genişlemek mümkün değilse dikey büyümek zorundasınız. Ar-Ge, teknolojiyi doğru kullanmak, doğru gübre seçimi, toprak işlemesi gibi bir hayli faktör var" dedi.
SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİMİ 650 BİN TON
Sertifikalı tohum üretiminin 145 bin tondan 650 bin tona çıkarıldığını belirten Mirmahmutoğulları, şöyle devam etti:
"Bugün 63 ülkeye, 121 milyon dolarlık tohum ihraç ediyoruz. 10 sene önce ayçiçeği, mısır tohumu ithal ederken, şimdi kendi ihtiyacımızı karşıladığımız gibi ihraç etmeye başladık. Türkiye buğdayda tarihinin rekorunu kırdı. Ekildiği alan 10 yıl öncesi 1.3 milyon hektar daha azken, 10 yıl öncesinin üretimi 19.5 milyon tonken, şimdi 20 milyon 50 bin tona çıktı. Ayçiçeği 800 bin tondan 1.5 milyon tona, mısır 2 milyon tondan 5.9 milyon tona çıktı."
GDO'LU TOHUM ÜRETİMİ YASAK
GDO ile hibriti de birbirinden ayırmak gerektiğini dile getiren Mirmahmutoğlları, "GDO kendi türünden olmayan bir türden gen transferi. Türkiye kesinlikle çıkarttığı mevzuatla da bunu emrediyor, çok ciddi müeyyideleri var. GDO'lu tohum üretimi, GDO'lu herhangi bir ürünü gıdada kullanmak kesinlikle yasaktır. 5-12 yıl arası hapis ve para cezaları var. O yüzden GDO'yla ilgili hiçbir sorun yok Türkiye'de" diye konuştu.
Müsteşar Mirmahmutoğulları, 2014'te tohum ihracatı hedefinin 150 milyon dolar üstü, 2023 hedefinin de 500 milyon dolar olduğunu dile getirdi.