Döviz kurunda son dönemde yaşanan hızlı artışa otomotiv sektöründen değerlendirme geldi.
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO'su Ali Haydar Bozkurt, "Kurda bizim artık absorbe edebileceğimiz çizgiyi çoktan geçtik. Bıçak kemiğe dayanmadı, bıçak kemiği kesti sektörde" şeklinde konuştu.

'SEKTÖR KARLILIĞINI YİTİRDİ'

"Otomotiv sektörü 15-20 yıl önce karlı bilinen bir sektördü. Bugün artık bu özelliğini yitirmiş durumda" şeklinde konuşan Bozkurt, "Global anlamda otomotiv sektörü gerçekten çok sıkıntı yaşıyor. Böyle bir ortamda, 'Şunu absorbe ederiz, bunu absorbe ederiz' söylemlerini gerçekçi bulmuyorum' değerlendirmesinde bulundu.

'BÖYLE GİDERSE HER AY ZAM GELECEK'

"Böyle giderse, otomobile her ay zam gelecek" diyen Bozkurt, otomotiv sektöründe bu yıla ilişkin karamsarlığın bulunduğunu ifade etti.

Bozkurt, buna karşılık hükümetten sektörel bir desteğin gelip gelmeyeceğine ilişkin beklentilerinin sorulmasının üzerine ise, "Ben böyle bir adım atılacağını bu yıl için sanmıyorum. Çünkü alınan önlemler zaten soğutma amaçlı" dedi. Ali Haydar Bozkurt, bu yıla ilişkin erteledikleri bir yatırımlarının olmadığını da sözlerine ekledi.

'600 BİNİN ALTI KIRMIZI ALARM'

Türkiye'de vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 21'inin otomotiv sektörü tarafından oluşturulduğunu söyleyen Bozkurt, "Burada bir şey olduğu zaman etkisi büyük oluyor" dedi ve şöyle devam etti:

"800 bin adedin altına inen pazar, hafif sarı alarmların olduğu pazar sayısıdır. 700 binin altını sarı ile kırmızı arasında bir alarm, buna turuncu alarm durumu diyebiliriz. 600 binin altını ise kırmızı alarm olarak görüyorum. Bulunduğumuz noktada turuncu alarm durumundayız. Ümit edelim ki bu belirsiz süreç, kurlardaki iniş çıkışlar uzun sürmesin ve turuncu alarm durumundan en azından sarıya doğru bir geçiş olsun.'