Ayhan ACAR/BARTIN, () - BARTIN'ın Amasra İlçesi'ndeki 490 milyon ton rezervli sahayı 2006 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan (TTK) 20 yıllığına kiralayan Hema Endüstri A.Ş.'nin üretim öncesi galeri açma çalışmaları sürüyor. Toplam uzunluğu 5 kilometreyi bulan iki galeri yer altında birleştirildi. Galerilerin güçlendirilmesinde 5 kilometre boyunca betonlama ve çelik konstrüksiyon kullanıldığı belirtildi.
Şirketin Tarlaağzı 1, Kazpınarı 2 ve Amasra 3 kuyularındaki galeri açma çalışmalarında sona gelindi. Amasra 3 ve Tarlaağzı 1 kuyularında sürülen 8 metre çapındaki  galerilerilerin birleştirildiği bölgede basın mensuplarına çalışmalar hakkında bilgi verildi. İşletme Müdürü Maden Mühendisi Suat Ölmez, her ay 107 ile 120 metre ilerleyerek 4 koldan yeraltında galerileri sürdüklerini ve kısa sürede iki galeriyi birleştirerek toplam 5 kilometrelik bir ilerleme sağladıklarını söyledi. 800 kişi ile yaptıkları çalışmanın yaklaşık 2 yıl sürdüğünü belirten Ölmez, şöyle konuştu:
"Biz aslında bir an önce kömür çıkarmaya başlayabilirdik. Ama hedefimiz bu yatırımı sağlıklı ve güvenli şekilde yapabilmekti. İş güvenliğini sağlayarak ilerliyoruz. 5 kilometre boyunca tüm galeriyi püskürtme sistemiyle betonlayarak, kimi yerde betonu kayalara çivileyerek, kimi yerde de demir konstrüksiyon bağlarla güçlendiriyoruz. Ayrıca galeride her 100 metrede bir hava istasyonları var. Yani hiçbir şekilde güvenlik açığı bırakmıyoruz."
2'si 2 bin metreye kadar sondaj yapabilen 6 sondaj mikanası ile çalıştıklarını belirten Ölmez, 490 milyon ton rezervli olarak aldıkları sahada yaptıkları sondajlarda 600-700 milyon tona kadar kömür rezervi tespit ettiklerini kaydetti. Ölmez, özellikle güney kesimde kalın kömür damarları saptadıklarını ifade etti. 2015'in sonunda Kazpınarı 2 kuyusundaki galeriyi de diğer iki galeriyle birleştireceklerini ve ardından kömür üretimine geçeceklerini anlatan Ölmez, "Yıllık 10 milyon ton kömür çıkarmayı hedefliyoruz. İlk yıl 500 bin, 1 milyon ton gibi rakamlarla başlayacağız ve aşama aşama artırarak 10 milyon tona ulaşacağız" dedi.
Şirketin, üreteceği kömürün büyük bölümünü ilçede kurmayı planladığı toplam 2 bin megavat gücündeki iki termik santralde kullanacağı, bir bölümünü TTK'ya aktaracağı, bir bölümünü de demir çelik fabrikalarına satacağı belirtildi.

FOTOĞRAFLI