Suat SÖĞÜT/FİNİKE, () - ANTALYA'nın Finike İlçesi'nde 10 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 30 bin metrekarelik alana kurulan 23'üncü Hasyurt Tarım Fuarı başladı. Fuar açılışında yerel yetkililer, bölgedeki tarım üreticisinin zor durumda olduğunu anlatarak "Üretici ağlıyor" dedi.
Finike'de bugün başlayan ve 4 gün sürecek 23'üncü Hasyurt Tarım Fuarı'nda 60 kadar yerli ve yabancı firma tarafından 140 stant kuruldu. Fuar kapsamında çeşitli yarışmalar yapılacak, Tarım Aletleri Müzesi meraklılarıyla buluşacak. Hasyurt Mahmut Esen Kültür Merkezi Fuar Alanı'nda düzenlenen açılış törenine Kumluca Kaymakamı Canan Hançer Baştürk, Finike Kaymakamı Mesut Yakuta, Finike Belediye Başkanı MHP'li Kaan Osman Sarıoğlu, Kumluca Belediye Başkanı Ak Partili Hüsamettin Çetinkaya ile yerel yetkililer ve vatandaşlar katıldı. Finike Kaymakamı Yakuta, bu fuar vasıtasıyla üretici ile tüketicinin doğrudan bağlantı kurabildiğini, fuarda son teknoloji ve yeniliklerin sergilendiğini söyledi.
ÇİFTÇİ TOPRAĞA KÜS
Finike Belediye Başkanı Sarıoğlu da Finike İlçe Tarım Müdürlüğü'nün verilerine göre toplam 63 bin 336 dekar alanda üretim yapıldığını, bu alandan yaklaşık 350 bin ton tarımsal ürün elde edildiğini aktardı. İlçe nüfusunun önemli kısmının gelirini tarımdan temin ettiğini belirten Sarıoğlu, "Bu kadar verimli araziye sahip ilçemizin tarımdan kazandığı paraya dikkat edecek olursak, aynı oranda bir nasibimizin olmadığını görüyoruz. İnsanımız son yıllarda toprağa küsmüş vaziyette. Bizler bu küskünlüğü gidermek, tarımsal kazancı artırmak ve çiftçi kardeşlerimizin yüzünü güldürmek anlamında bir şeyler yapmak için bu göreve talip olduk. En büyük hedefimiz Finike'de yetişen tüm ürünleri Finike Tarım Ürünleri adı altında markalaştırmak" dedi.
PORTAKAL DALDA KALDI, ÜRETİCİ CAN ÇEKİŞİYOR
Ünlü Finike portakalının uzun yıllardan beri ilk kez dalında kalmasının üzüntüsünü ve ekonomik yansımasını yaşadıklarını anlatan Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu da üreticinin can çekiştiğini dile getirdi. Çobanoğlu, bölgedeki çiftçilerin içinde bulunduğu durumu şöyle özetledi:
"Bu sezon hem sebze hem de portakal üreticisi zor durumda. Üretici hallerinde domates tabela fiyatı 1 lira görünse de satışı 60 kuruş civarında seyrediyor. Biberler 40-50 kuruş arası, patlıcan 50 kuruş. 2 ton patlıcan keseceksin karşılığında 1000 lira alacaksın. Bu kurtarır mı? Bu kadar düşük fiyat üreticiyi kesinlikle kurtarmaz. Son 3- 4 yıldır çiftçinin durumu kötüydü, ama iyi- kötü kendini kurtarmaya çalışıyordu. Şimdi komada, cihaza bağladılar. Üretici ağlıyor. Bahçesine emek vermiş, harcama yapmış, bankaya kredi borcu var. 25 kuruşa portakalını satamıyor. 25 kuruşa portakal mı olur?"

SS(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)