Emniyetin 760 bin sürücüye toplu olarak gönderdiği trafik cezalarının, süresinden sonra tebliğ edildiği için iptali gündeme gelirken, 2011'de çıkarılan bir yasanın, yine yasaya dayanılarak çıkarılan trafik yönetmeliği ile çeliştiği belirlendi. Bu nedenle binlerce başvuruyu değerlendirmeye alan hakimler de ne yapacaklarını şaşırdı.
Sabah'ın haberine göre; Sulh Ceza Mahkemeleri bazı sürücülerin cezayı iptal başvurularını 6 Nisan 2011 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan İçişleri Bakanlığının yönetmeliği gereği iptal ediyor. 

Bazı mahkemeler ise 6111 sayılı ''Alacakların tahsiline ilişkin'' yasa uyarınca, cezanın yazıldığı günden, takvim yılının sonuna kadar tebliğ edilebileceği gerekçesiyle itirazı reddediyor.
Trafik yönetmeliğinin 10. maddesinde ' ...Araçların tescil plakasına göre düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanaklarının tebligat işlemleri, ihlalin tespit edildiği tarihten itibaren 10 iş günü içinde başlanarak posta ile yapılır'' deniliyor.
YASA NE DİYOR ?

Ancak bu yönetemelik, bazı alacakların yeniden yapılanadırılması hakkında çıkarılan ve 25 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe giren yasa ile çelişiyor. Bu yasanın 22. maddesi takvim yılı sonuna kadar tebligata olanak tanıyor ve şöyle deniliyor:
''..... 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda belirtilen ve idari para cezasını gerektiren fiilin işlendiği tarihi takip eden takvim yılının son günü bitimine kadar idari para cezası verilerek tebliğ edilmediği takdirde, yaptırım kararı verilemez, verilmiş olanlar düşer"