Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, son dönemde PKK saldırıları nedeniyle güvenlik sorunları yaşanan Habur Sınır Kapısının zaman zaman geçişe kapatıldığını ifade etti. Bu durumun özellikle ihracatçıları etkilediğini vurgulayan Tüfenkci, ilave tedbirlerle sınır kapısının güvenliğini artırdıklarını söyledi.

Bu kapsamda Habur'a bomba arama köpekleri gönderdiklerini bildiren Tüfenkci, "Back Scatter, 1 milyon doları aşan bir sistem. Bu araç, binek 5 araçta, içerisindeki insanları rahatsız etmeden, bir sağından bir solundan geçerek bomba veya uyuşturucu varsa tespit ediyor. Sıkıntılı bir durum yoksa insanları fazla bekletmeden, araçlarından indirmeden, altını üstüne getirmeden, daha modern şekilde taramış oluyor" diye konuştu.

Bakan Tüfenkci, Habur'u daha güvenli hale getirmek istediklerini ifade ederek, bu kapıdan sadece kaçak mal değil, silah ve mühimmat girişine de engel olmak istediklerini dile getirdi. Bu cihazın daha önce Cilvegözü ve Öncüpınar gümrük kapılarına gönderildiğini kaydeden Tüfenkci, 2016 yılında Habur'da devreye girecek sistemin araçları kontrol edeceğini anlattı. Bakan Tüfenkci, cihazdan daha sonra Kapıkule, Gürbulak ve Sarp'a da alacaklarını bildirdi.

Kullanımı kolay, tespit yeteneği yüksek

"Hayalet" olarak bilinen ZBV Back Scatter, aracın içine monte edilmiş mobil X ışını muayene sistemi olarak tanımlanıyor. X ışını "backscatter" teknolojisi ile tek taraflı tarama yaparak emniyet ve güvenlik güçlerinin, kaçakçılık ve terörizm olaylarını kontrolünde bilgi edinmesini sağlıyor.

Organik ve inorganik madde ayrımı yapabilen sistemin özellikle patlayıcı ve uyuşturucu maddeleri tespit etme başarısı yüksek seviyede bulunuyor. ABD'de imal edilen cihaz, sınırdan geçen araçlardaki bomba, metal ve organik maddeleri tespit edebiliyor. Panelvan tipi bir araca monte edilen sistemin kontrol konsolu ve monitörü sürücü kabini içerisinde yer alıyor. Bu sistemde araçlara nüfuz eden ışınların penetrasyon derecesi çok düşük olduğu için içerisinde insan bulunan araçları rahatlıkla tarayabiliyor. Kullanımı kolay olan sistem, tek personelle çalışabiliyor.