GÜNEYDOĞU Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, 2014 yılı ilk 5 aylık döneminde bölgeden 3 milyar 858 milyon 434 bin dolarlık ihracat yapıldığını söyledi.
GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, 5 aylık dönemde yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.5 arttığını bildirdi. Bölge illerinden en çok ihracatın Ortadoğu ve Avrupa Birliği'ne üye ülkelere yapıldığını belirten Çıkmaz, şöyle konuştu:
"Birliklerimizce 2014 yılı Ocak- Mayıs döneminde, 2013 yılının aynı dönemine oranla yüzde 2.5'lik artışla toplam 3 milyar 858 milyon 434 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Aynı dönemde, diğer İhracatçı Birlikleri adına ise toplam 442 milyon 755 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Böylece birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi yüzde 6.8'lik artışla 4 milyar 301 milyon 190 bin dolara yükseltti."
Çıkmaz, 179 ülkeye ihracat yaptıklarını, Ortadoğu ülkeleri nin yüzde 60.9 pay ile ilk sırada yer aldığını bildirirken AB ülkelerinin yüzde 15.8 pay ile ikinci ve Afrika ülkelerinin yüzde 9.1 pay ile üçüncü sırada bulunduğunu bildirdi. GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz şöyle konuştu:
"Toplam 179 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suriye, Suudi Arabistan, ABD, İtalya, Libya, Almanya, İran, İngiltere ve Belçika bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. İhracat ürünlerinde halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, demir çelik mamulleri, bitkisel yağlar, değirmencilik ürünleri, dış giyim ve diğer gıda müstahzarları bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur."
GAZİANTEP'TEN 2 MİLYAR 779 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Abdulkadir Çıkmaz, bölgeden en çok ihracat gerçekleştirilen kentin ise Gaziantep olduğunu kaydetti. Gaziantep'in ihracat bakımından iller sıralamasında 6'ncılığını koruduğunu anlatan Çıkmaz, "Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde 2 milyar 779 milyon 382 bin dolarlık ihracat ile Türkiye'nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korumaktadır. Halı, hububat- bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metaller ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir" diye konuştu.

AHÇ(HK/İD) (FOTOĞRAFLI)