GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi'nde, 2013 yılında 10 milyar 30 milyon 219 bin dolarlık ihracat yapıldı. Geçen yıla oranla yüzde 11.7'lik artan ihracatın, 2014 yılı hedefinin 11.5 milyar dolar olduğu kaydedildi. Irak'ın ihracatta ilk sırada olduğunu belirten GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Mısır'la ilgili sıkıntılar olduğunu ve iç karışıklığın sürdüğü Suriye'ye tüm yıllara oranla ihracat rekoru kırıldığını söyledi.
Güneydoğu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, bölgede 2013 yılında gerçekleşen ihracat rakamlarını açıkladı. 1 yılda yapılan ihracatın geçen yıla oranla 11.7'lik arttığını belirten GAİB Başkanı Çıkmaz, bölgede 10 milyar 30 milyon dolarlık ihracat yapıldığını söyledi. 6.5 milyar dolarla bölgendeki en fazla ihracatın Gaziantep'ten yapıldığını vurgulayan Çıkmaz, şöyle dedi:
"2013 yılında hedeflerimizi tutturduk. Bölgeden 10 milyar dolar tutarında ihracat hedefliyorduk. Elimize ulaşan rakamlara göre 10 milyar 30 milyon doları geçtik. Hedeflerimizin tutması sevindirici. İhracatta Gaziantep için 6.5 milyar doları  hedefliyorduk. Bu rakamı da tutturduk."
IRAK 1'İNCİ SIRADA
Bölgeden 188 ülkeye yapılan ihracatta Irak'ın 1'inci sırada olduğunu ifade eden GAİB Başkanı Çıkmaz, şunları söyledi:
"Ülkeler bazında çok sıkıntılı bölgede olmamıza rağmen her zaman Habur Sınır Kapısı'nda sıkıntılarımız oluyor. Suriye ile ilgili gümrüklerde sorularla karşılaşıyoruz.  Buna rağmen Irak'a ihracatımız 1'inci sırada. Ondan sonra, Avrupa Birliği ülkeleri ve Suriye ile İran geliyor."
Ortadoğu ülkelerine ihracatın devam ettiğini belirten GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Mısır'daki darbe ardından sıkıntılarla karşılaştıklarını söyledi. Mısır'la politik sıkıntılar olduğunu vurgulayan Çıkmaz, "Suudi Arabistan, Dubai, Katar ve Ürdün gibi ülkelere ihracatımız devam ediyor. Mısır'daki olaylardan dolayı politik bir sıkıntı yaşıyoruz. Hükümetler arasında siyasi bakımdan belirli bir sıkıntı var" dedi.
"2014'DE HEDEF 11.5 MİLYAR DOLAR"
Yeni yılda ihracat rakamlarında yüzde 10-15 arasında hedef belirlediklerini söyleyen GAİB Başkanı Çıkmaz, şunları kaydetti:
"2014 yılına yüzde 10-15 arasında artış hedefliyoruz. Bu; 11.5 milyar dolar demek Gaziantep için 7 milyar doları geçmemiz demek. İnşallah önümüzdeki hedefleri de tutturacağız diyorum."
İç karışıklıkların sürdüğü Suriye'ye ihracatın arttığını belirten Abdulkadir Çıkmaz, savaştan önce en fazla 200 milyon dolar ihracatın yapıldığı ülke için bu yılki rakamın 400 milyon doları bulduğunu söyledi. Çıkmaz, şöyle devam etti:
"Krizden önce Suriye'ye olan ihracatımız 220 milyon dolar seviyesine gelmişti. Krizle beraber bu sıfırlandı. 915 bin kilometrelik sınır boyumuzu Suriye'nin muhalif grupları aldı. Biz, Suriye hükümetiyle olmasa da muhalif grupların bölgesine insanların zaruri gıda maddesini gönderiyoruz. Bu 400 milyon dolar seviyesine yaklaşmış bulunmakta. Bu da Suriye'nin merkezi hükümetinin sıkıntısından dolayı bu insanların yeme ve içmeleri muhalif gruplar tarafından sağlanıyor."