ÇANAKKALE'nin iş ve turizm potansiyeli ile tarımsal ürünlerinin ihracatın artırılması için başlatılan çalışmalar çerçevesinde davet edilen Güney Kore Heyeti zeytinyağına ilgi gösterirken, Ezine peyniri için ise İsviçre ve ABD pazarlarını hedef gösterdi.
Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın bir süre önce Güney Kore'ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Çanakkale'nin tarımsal ürünlerinin bu ülkeye pazarlanması konusunda işbirliği başlatıldı. Bu kapsamda yapılan davet üzerine Çanakkale'ye gelen Güney Kore Ankara Büyükelçisi Lee Sangkyu, Kore Gıda Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Dae Young Kwon ve Kore İthalatçılar Birliği Türkiye Temsilcisi Sang Jin Kim, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar'ı makamında ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Vali Ahmet Çınar, Güney Kore'nin milli geliri çok yüksek, nüfusu fazla, ancak ekilebilecek toprak sahası az olan bir ülke olduğunu belirtip, dünyanın değişik ülkelerinden yüksek miktarda gıda ürünü ithal ettiğini belirtti. Vali Çınar bu nedenle Güney Kore heyetini kente davet ettiklerini kaydederek, "Bazı tarımsal gıda tesislerini gezdiler. Şehrin konuyla ilgili kurum ve kuruluşlarının yetkilileriyle bir toplantı yapıp, nasıl bir işbirliği gerçekleştirebileceğimizi masaya yatıracağız" dedi.
'BİN YILLIK DOSTLUK'
Güney Kore Ankara Büyükelçisi Lee Sangkyu da, Kore halkı ile Türk halkı arasında bin yıldan beri yakın bir dostluk ve ilişki olduğunu anlatarak şunları söyledi:
"Dış ilişkilerimiz gayet iyi. Fakat ilk defa burada tarımsal ticari ilişki kurmak üzere ziyarete geldik. Türkiye'deki muhataplarımız ile bu alandaki muhtemel işbirliğini görüşüyoruz. Çanakkale çok zengin bir tarımsal üretime sahip. Dün tatmış olduğum gıdalar çok güzel ve lezzetliydi."
'KORE, ZEYTİNYAĞI İÇİN İYİ BİR PAZAR'
Kore Gıda Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Dae Young Kwon ise uluslararası düzeyde pazarlanacak ürünler arasında Çanakkale'de yetişen domates ve pirincin şanslı olduğunu söyledi. Paketlemelerin biraz daha iyi olması halinde bu ürünlerin dünyaya rahatlıkla pazarlanabileceğine işaret eden Kwon, bu konuda yardımcı olmak için işbirliği yapabileceklerini belirtti. Zeytinyağının Güney Kore'de tüketmeye başlandığını belirten Kwon, Türk markalarının iyi tanıtım yapması halinde ülkesinde iyi bir pazar edinebileceğini söyledi.
Güney Kore'de süt ürünlerinin çok fazla tüketilmediğini kaydeden Kwon, bu yüzden de Ezine peyniri için İsviçre ile ABD'yi hedef gösterdi. 
Ziyaretin sonunda Vali Ahmet Çınar ve Kore heyeti üyeleri birbirlerine çeşitli hediyeler verdi.

BG(İÖ/COŞ) (FOTOĞRAFLI)