İSTANBUL, () ŞİLİ, Kolombiya, Meksika ve Peru’nun oluşturduğu Pasific Alliance, İstanbul’daki büyükelçileri ve ticari temsilcileri ile bölgedeki ekonomik yatırımları, iş olanak ve fırsatlarını paylaşmak amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.

Resmi olarak Haziran 2012'de kurulan Pasific Alliance liberalleştirme konusunda hızlı adımlar atıp, yabancı yatırımlara odaklandı. Güney Amerika ve Türkiye arasında önemli bir köprü kurmayı hedefleyen Pacific Alliance’ın Türkiye’deki ilk basın toplantısına, Peru Büyükelçisi Jorge Abarca, Meksika Büyükelçisi Martha Bárcena, Kolombiya Büyükelçisi Fernando Panesso, Şili Konsolosu Sebastián Marín, Şili Ticari Temsilcisi Gülşan Atalay, Kolombiya Ticari Temsilcisi Marcela Monroy, Peru Ticaret Ataşesi Fernando Albareda ve Meksika Fraknfurt Ticaret Ataşesi Erwin Feldhaus katıldılar.

Katılımcılar gerçekleştirilen toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladırlar. The Pasifik Alliance'ı oluşturan ülkeler ve Türkiye arasında vize işlemlerinde kolaylıklar sağlandığını, ticari ilişkilerin gelişmesinde atılan önemli adımları ve ülkeler arasındaki uzaklığın ticarette sorun olmadığının altını çizdiler.

THE PASIFIC ALLIANCE HAKKINDA
The Pasific Alliance, kalkınmak için serbest ticaret esasına inanan ülkeler arasında, açık ve kapsayıcı bir entegrasyon ile yüksek iş potansiyeli ve vizyona sahip dinamik bir blok olarak kuruldu. Uluslararası ticaret için rekabetçi avantajlar sunan Pasific Alliance, aynı zamanda hizmet, sermaye, yatırım ve işgücünün entegrasyonunda da stratejik platform görevini üstlendi. Bu birlikteliği oluşturan 4 ülkenin toplam nüfusu 214 milyon olup, Amerika nüfusunun yüzde 36'sını oluşturuyor. Kişi başı geliri 14.735 dolar olan Pasific Alliance, Latin Amerika gelirinin yüzde 34’ü, dünya gelirinin ise yüzde 2,7’si ile bölgenin en büyük ikinci ekonomisidir.

Dünya ticaretinin yüzde 2,9’unu gerçekleştiren Pasific Alliance, IMF’nin değerlendirmelerine göre, 2018 yılına gelindiğinde dünyanın en büyük ekonomileri arasında hayli önemli bir yerde olacaktır.

Pasific Alliance; Kolombiya, Şili, Peru ve Meksika arasındaki iş gücü, finansman ve ticarette engelleri ortadan kaldırarak üyeleri arasındaki dayanışmayı derinleştirme ve Asya-Pasifik Bölgesinde daha yakın ilişkiler oluşturmayı amaçlıyor. Yüksek iş potansiyeli ve vizyonu ile dinamik bir ittifak blok olarak kurulan Pasific Alliance dünyanın 8. büyük ekonomisini oluşturuyor. Pasific Alliance üyeleri, 214 milyona ulaşan nüfusu, 1.7 trilyon dolar yurtiçi hasıla ( bölgenin yurt içi hasılasının yüzde 35'i ) ve 1.045 trilyon dolar küresel ticaret (bölge toplamının yarısını temsil ediyor) ile Güney Amerika'nın önde gelen ekonomik birlikteliğini temsil ediyor.

(OSS)