SEVGİLİLER Günü'nün vazgeçilmezleri arasında yer alan kırmızı gülün fiyatında son bir ayda artış yaşandığını kaydeden Antalya Çiçekçiler Odası Başkanı Alim Uysal, 5 liradan satılan yerli gülün 7.5 liraya, 10 liradan satılan ithal gülün fiyatının da 15 liraya yükseldiğini söyledi.
Antalya'da, 14 Şubat Sevgililer Günü'nde sevgilisine sürpriz yapmak isteyen kişilerin günler öncesinden özel sipariş vermeye başladığı çiçekçilerde hareketlilik yaşanmaya başladı. Çalışan kişi sayısını artırıp mesai saatlerini uzatan çiçekçiler 14 Şubat Günü Sevgililer Günü için farklı çiçeklerden oluşan özel tasarım buket ya da aranjmanların da hazırlıklarını sürdürüyor. Sevgililer Günü için vitrinlerini süsleyen çiçekçiler, daha fazla müşteri çekmek için kampanyalar düzenleyerek çiçek satışlarını artırmayı hedefliyor. Sevgililer Günü'nün vazgeçilmezleri arasında yer alan kırmızı gül, çiçekçilerde vitrin süslemesi ve buket tasarımlarında en çok kullanılan çiçek oldu.
FİYAT KALİTEYE GÖRE DEĞİŞİYOR
Antalya Çiçekçiler Odası Başkanı Alim Uysal, çiçekçilerin 14 Şubat Sevgililer Günü hazırlıklarını sürdürdüğünü ve kentte çiçek sıkıntısı yaşanmadığını söyledi. Döviz fiyatlarındaki artış ve arz talep dengesindeki değişiklik nedeniyle son bir ayda gül fiyatında artış yaşandığını anlatan Uysal, bir gülün kalitesine göre 7.5 ile 15 lira arasında satıldığını belirtti. Yaklaşık bir ay önce gül adedinin kalitesine göre 5 ile 10 lira arasında satıldığını aktaran Uysal, "5 liradan satılan yerli gül 7.5 liraya, 10 liradan satılan ithal gül fiyatı 15 liraya yükseldi. İthal çiçek fiyatlarında da az da olsa artış yaşandı" dedi.
Dal orkidenin 30-60 lira aralığında, saksı orkidenin 70 liradan başlayan fiyata satıldığını söyleyen Uysal, gül ve orkidenin yanı sıra özel günlerde tercih edilen kazablanka çiçeğinin 30 lira, farklı çiçeklerden oluşan mevsim buketinin ise 30 liradan başlayan fiyata satıldığını aktardı.
FARKLILIK İSTEYENLERE ÖNERİLER
Uysal, bazı müşterilerinin Sevgililer Günü ile özdeşleşen kırmızı gülün klasikleştiği düşüncesiyle farklı renkte gül alma düşüncesine sahip olduğunu anlattı. Kırmızı gülün aşkı simgelediğini dile getiren Uysal, sevgilisine hediye ettiği çiçekle düşüncelerini anlatmak isteyen kişilere masumiyetin simgesi beyaz gül, cazibenin simgesi turuncu gül, minnettarlığı anlatan pembe gül almalarını ya da farklı renkteki güllerden oluşan buket tasarımlarını tercih etmelerini önerdi. Sarı gülün ayrılık anlamı taşıdığı gerekçesiyle bazı müşterilerinin bu renkte gül almaktan kaçındığına değinen Uysal, farklılık arayan sevgililerin son zamanlarda asaletin simgesi kazablanka ile afrodizyak ve aşkı simgeleyen orkideyi tercih ettiklerini dile getirdi.