0.07'lik enflasyondaki düşüş farkı yüzünden acil toplantı kararı almayan Merkez Bankası başkanı Erdem Başçı için bugün karar günü. 

Dünyada tüm merkez bankaları faiz indirimi yaparken, indirim adımı atmaması nedeniyle iş dünyasından tepki alan Başçı'nın bugün cesur adım atması isteniyor. Piyasa bugün politika faizinde ölçülü olarak kabul edilen 25 ile 75 baz puan arasında bir indirimi fiyatlara yansıtırken, sanayici daha yüksek indirim bekliyor. 

Merkez Bankası ocaktaki toplantısında politika faizini 8.25'ten 7.75'e indirmişti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de "Merkez Bankası ile ilgili cesur adımlar konusunda şu oran olacak diye bir şey söylemem yanlış olur" değerlendirmesini yaptı. 

Zeybekci "Biz Merkez Bankası toplantısında piyasayı cesaretlendiren, piyasayı önden sürükleyen ve faiz oranlarını aşağı götüren bir adım bekliyoruz. Bunun oranını söylemek yanlış anlaşılır. Bu söylemlerimiz Merkez Bankası'na karşı olan bir tutum veya adım olarak algılanmamalı" dedi.

YELLEN YENİDEN SAHNEDE

Zeybekci, şunları söyledi: "Şu anda Türkiye'de katlandığımız faizi, Türkiye ekonomisinin katlanması gereken bir faiz olarak görmüyoruz. Bu faiz, Türkiye'de yatırım yapılabilir ve büyümeyi destekleyen bir faiz oranı değildir. İstihdamı artırıcı veya Türk ekonomisi için pozitif yönde sürükleyen bir faiz oranı değildir. 

Türkiye'de beklenti, enflasyonun önümüzdeki dönemde yüzde 5'ler seviyesinde olduğu bir ortamda, sanayicinin yatırımcının, ticaret erbabının yüzde 12-13 seviyesinde faiz oranıyla hayatını devam ettirmesi, aradaki farkın yüzde 7'ler seviyesinde olmasını biz kabul edilebilir görmüyoruz." Öte yandan, piyasalar bu hafta ayrıca ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in bugün ve yarın ekonomi ve para politikasına ilişkin olarak yapacağı açıklamaları da yakından takip edecek.