GİRESUN Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, Karadeniz ve İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin gazetelere verdiği ilanları değerlendirirken, "Ne oldu bu ülkede, deprem mi oldu da fındık fiyatları geriledi? Rekolteler yüksekken, ihracat iyi giderken, şubat ve martta, yani fındık fiyatının tavan yaptığı aylarda ne oldu da fiyatlar 5.80 lira seviyelerine geldi?" dedi.
Bir süre önce, "Bizim en başından beri beklentimiz ve istediğimiz 7.5-8 lira idi. Bu fiyatı yakalamışken düşüşe geçmesi üretici açısından iyiye alamet değil. Yine fındık fiyatı üzerinden birileri harekete geçmiş gibi gözüküyor" diye açıklama yaptığını hatırlatan Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, Karadeniz ve İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği’nin gazetelere verdiği ilana yönelik eleştirilerde bulundu.
Gazetelere verilen ilanın, "Son günlerde fındık sektöründe yaşanan fiyat dalgalanmaları nedeni ile maalesef yine ihracatçılar hedef gösterilmektedir. Bu tamamen yanlış, haksız ve maksatlı ithamlar aynı zamanda bilgi eksikliğidir" ifadeleri ile başladığını anımsatan Keskin, "Bizim bir süre önce yaptığımız açıklamaları cehalet olarak nitelemişler. Biz bu ülkede 60 yıldır fındıkla uğraşan çiftçiyiz. ‘Fındık fiyatlarındaki düşüşü bize yüklüyorlar’ demişler. Ne oldu bu ülkede, deprem mi oldu da fındık fiyatları geriledi? Rekolteler yüksekken, ihracat iyi giderken, şubat ve martta, yani fındık fiyatının tavan yaptığı aylarda ne oldu da fiyatlar 5.80 lira seviyelerine geldi?" diye konuştu.
Keskin, üreticinin fındığını tüccara emanete verdiğini, tüccarın da bunu tüketme yoluna gittiğine dikkat çekerek, "Tüccarın elinde çok miktarda emanet fındık var. Emanetteki fındığı satarak ihracatın yavaşlatıldığını ve tüccarın fiyatın düşmesini istediğini söyledim. Bu doğrudur. Yine söylüyorum. Niye düştü bu fiyatlar? Biz kimseyi suçlamıyoruz. Ama neden ihracat yavaşladı? 7.30 liraya kadar çıkan fiyatın 5.80 liraya düşmesini anlamıyorum" dedi.
Keskin, fındık fiyatlarının yeniden yükselmesi için emanette fındığı bulunan üreticinin biraz daha direnmesi gerektiğini sözlerine ekledi.