İSTANBUL, 4 Haziran () - Olumsuz hava koşulları ve kuraklık etkisiyle yaşanan rekolte düşüşlerine bağlı fiyat artışları Merkez Bankası'nın fiyat gelişmeleri raporuna da yansıdı.

Merkez Bankası'nın Mayıs ayı "Fiyat "Gelişmeleri" raporunda, yıllık enflasyondaki artışta gıda ve temel mal fiyatlarının seyrinin belirleyici olduğu vurgulandı ve şu değerlendirmeye yer verildi:

"İşlenmemiş gıda fiyatları aylık bazda sebze grubu kaynaklı gerilerken yıllık enflasyon taze meyve fiyatlarındaki olumsuz görünüme bağlı olarak 2.1 puan artarak yüzde 17.1’e yükselmiştir."

Genel olarak gıda fiyatlarının yükselmeye devam ettiğinin altı çizilen raporda, "Gıda enflasyonundaki seyir yemek hizmetleri fiyatlarını olumsuz yönde etkilemeye devam etmiş ve lokanta-otel grubunda yıllık enflasyon yüzde 12,88’e yükselmiştir" denildi.

Türkiye'nin meyve depoları olarak bilinen birçok ilde, özellikle ağaçlar çiçek açtıktan sonra yaşanan dolu ve don olayları ve yanı sıra kuraklık nedeniyle yüzde 50'lede ulaşan rekolte kayıpları rapor ediliyor. Rekolte kayıplarına bağlı olarak meyve fiyatlarında önemli artışlar yaşanıyor.

Mayıs ayında üketici fiyatlarının yüzde 0.40 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 9.66'ya yükseldiğine işaret edilen Merkez raporunda üretici fiyatlarının da (Yİ-ÜFE) Mayıs'ta yüzde 0.52 azaldığı ve grup yıllık enflasyonunun yüzde 11.28'e gerilediği hatırlatıldı.

(OSS)