İSTANBUL, 31 Temmuz () - Dünyanın en gelişmiş yedi ülkesinin bir araya geldiği G7 grubu, Rusya'nın Ukrayna politikasında değişikliğe gitmemesi halinde yeni ekonomik yaptırımların uygulamaya koyulacağı uyarısı yapıldı.

The Moscow Times gazetesinin haberine göre, ABD ve Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlarını ilan etmesinin ardından G7 liderleri adına yapılan açıklamada, "Rusya'nın önünde hâlâ gerilimi azaltma seçeneği var; bunu tercih etmemesi halinde olumsuz davranışlarının getirdiği bedelleri ağırlaştırabiliriz" denildi.

G7 Grubu, ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İngiltere'den oluşuyor. G7 Grubu, bir süredir Rusya'nın da katılımıyla "G8" olarak hareket ediyordu. Ancak, bir süre önce Ukrayna politikaları ileri sürülerek Rusya'nın üyeliği askıya alınmış ve Grup Haziran ayının başında, yıllar sonra ilk kez "G7" olarak toplanmıştı.

ABD VE AB'DEN YENİ YAPTIRIMLAR
ABD ve Avrupa Birliği eşgüdümlü olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresindeki bazı kişilerin yanı sıra Rus bankaları, enerji ve savunma sektörünü hedefleyen yeni yaptırımları bu hafta açıkladı.

ABD hafta başında Rusya'ya yönelik yaptırımlarını artırarak bazı bankaları yaptırım listesine aldı. Bu bankalar ABD'li şirketlerle iş yapmaktan men edildikleri gibi 90 günden uzun vadelerle de borçlanamayacaklar. 

ABD'nin son yaptırımlarıyla birlikte Rusya'daki altı büyük devlet bankasından beşi yaptırımlar maruz kalıyor. AB'nin yaptırımları da büyük Rus devlet bankalarını hedefliyor ve bankaların Avrupa pazarlarından borçlanmasını engelliyor. Ayrıca savunma ve petrol sektörüne yeni teknolojilerin satılması da engelleniyor. Ancak Avrupa'nın Rusya'ya bağımlı olduğu doğalgaz alanındaki teknolojiler yaptırımlara dahil edilmiyor.

IMF: TÜRKİYE DE ETKİLENEBİLİR
Uluslararası Para Fonu da, yeni yayımladığı raporunda Rusya’ya uygulanan yaptırımların dozunun artması durumda, Avrupa’ya doğalgaz arzında sıkıntı yaşanabileceğine dikkat çekti.

Avrupalı bankaların bu durumdan etkilenebileceği uyarısı yapılan IMF raporunda, bu gelişmelerin son dönemde sakin kalan finans piyasalarını da olumsuz etkileyebileceği belirtildi.

Raporda, Rusya yaptırımlarından sonra yaşanabilecek olumsuzlukların, ekonomik dengesizlikler yaşayan Arjantin, Brezilya ve Türkiye'nin de etkilenebileceği ve bu ülkelerde büyümenin yavaşlayabileceği vurgulandı.