TÜRKİYE'nin en önemli turşu üretim merkezlerinden biri olan Bursa'nın Orhangazi İlçesi'ne bağlı Gedelek Köyü turşularında 'coğrafi işaret' kullanmak için Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası, Türk Patent Enstitüsü'ne başvurdu.
Orhangazi’nin Gedelek Köyü’ndeki 50 turşu imalathanesinde erikten bibere, kornişondan sarmısağa kadar adeta her tür sebzenin turşusu yapılıyor. Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası, bölgenin ürünü olan 'Gedelek Turşusunun' coğrafi işaretinin alınması için Antalya’da düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarına katılarak ilk adımı attı. Ardından danışmanlık firması ile anlaşan Orhangazi TSO, turşu üreticileriyle biraraya gelerek, Gedelek turşularının coğrafi işaretinin alınması konusunda görüş ve desteğini aldı.
Ardından oluşturulan Coğrafi İşaret Denetim Komisyonu yaptığı toplantılarda, turşunun yapımı ile ilgili yerel üretici reçeteleri yazıldı, coğrafi sınırlar belirlendi, logosu oluşturuldu ve Gedelek Köyü Pınarbaşı Suyunun, Gedelek Turşusuna olan olumlu etkisinin bilimsel yöntemlerle belirlenmesi amacıyla tahlile gönderildi. Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Merkez Enstitüsü’ne analize yollanan Pınarbaşı turşunun direkt fermantasyonu etkilediği kanıtlandı.
Alınan raporla birlikte tüm verilerle 12 Şubat’ta Türk Patent Enstitüsüne (TPE) başvuru yapılarak ikinci aşamaya geçildi. TPE’nin 6-8 ay devam edecek değerlendirme ve tescilleme süreci sonunda Gedelek Turşusu’nun coğrafi işareti onaylanacak.
Orhangazi TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Efendioğlu, Gedelek turşularının Orhangazi için büyük bir marka değeri olduğunu belirterek, “İlçemizin tanıtımını yaparken, ünü ilgili makamlarca da onaylanmış olan Gedelek turşularımızı her alanda tanıtarak, bu değerli ürünümüzün marka değerini arttırmak istiyoruz” dedi.