İSTANBUL, 20 Haziran () - GENERAL Electric (GE), Türkiye'deki 900 milyon dolarlık yatırım taahhüdü kapsamında, uçak ve havacılık sanayii araştırma geliştirme çalışmaları yapılan teknoloji merkezini büyütüyor.

GE, Türkiye'nin havacılık sektörüne önemli bir destek olarak, havacılık mühendisliği ekibi için yeni merkezini açtı. GE'nin dünyadaki 9 mühendislik merkezinden biri olan ve yeni yatırımlarla büyüyen Türkiye Teknoloji Merkezi (TTC), havacılıkla ilgili araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmalarını desteklemeye odaklanıyor.

"YEREL KATMA DEĞER YARATAN AR-GE ÇALIŞMALARINA ODAKLANIYORUZ"
Laboratuvarda geliştirilen teknolojilerin ve yöntemlerin, Avrupa ve Uzak Doğu'da 20'yi aşkın ülkeye ve ABD'ye ihraç edilmesi planlanıyor. GE Havacılık'ın dünya çapında tek kaplama, test ve karakterizasyon merkezi olan labotaruvar, GE'nin havacılık tedarik zinciri içinde Türkiye'yi önemli bir konuma yerleştiriyor.

Mekez'in açılış töreninde konuşan GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy, "Türkiye Teknoloji Merkezi'nin genişlemesi ve Kaplama Merkez Laboratuvarı'nın açılması, Türkiye'nin havacılık sektörü için önemli kilometre taşlarıdır" dedi ve ekledi:

"TTC'deki bu büyüme, Türkiye'nin havacılık sektöründe ilerlemesini ve ülkede sahip olduğumuz mühendislik yeteneğini yansıtmaktadır. Bu gelişme ile havacılıkta Türk profesyoneller tarafından yönetilen, yerel katma değer yaratan Ar-Ge çalışmalarına odaklanıyoruz. Aynı zamanda, ihracatın artırılması ve tedarik zincirinin güçlendirilmesinin yanı sıra, Türkiye'nin pazardaki rekabet gücünü de artırma konusunda da etkili olacağına inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde TTC'nin odaklanacağı alanlardan biri de, GE'nin teknoloji, işgücü ve analitiği entegre ederek verimlilikte büyük artışlara ulaşma girişimi olan Endüstriyel İnternet'tir."

"KİLİT BİR ROL OYNAMASINDAN GURUR DUYUYORUZ"
Türkiye Teknoloji Merkezi Genel Müdürü Dr. Aybike Molbay da, "Türk uzmanları tarafından, havacılıkta küresel olarak kullanılan tasarım ve teknolojilerin geliştirildiği TTC'nin bugün GE'nin havacılık alanındaki faaliyetlerinde kilit bir rol oynamasından gurur duyuyoruz. TTC'de Türkiye'nin havacılık sektörü için büyük bir başarı olan 2.5 milyon mühendislik saatinin üzerinde bilgi paylaşımı yarattık. Bu çalışma, yerel bilgi ve birikimi oluşturmak ve insan sermayesini geliştirmek konusundaki kararlılığımızı yansıtmaktadır" dedi.

UÇAK, GEMİ VE ENDÜSTRİYEL MOTORLARA ODAKLANACAK

GE ile Tusas Motor Sanayii'nin Ar-Ge, yeni teknolojilerin tasarım ve geliştirilmesi, üretim ve servis teknolojileri ve uçak motorları için yazılım alanındaki ortaklığı olan TTC'de görev yapan 300'e yakın mühendis, GE Havacılık'ın ticari ve askeri uçak, gemi ve endüstriyel motorlarının tasarım ve teknolojisini geliştiriyor.

GE Türkiye Teknoloji Merkezi'nin genişlemesi kapsamında, Gebze'de Ar-Ge ve yerel inovasyona odaklanacak olan yeni bir binanın açılışı yapıldı. GE Havacılık'ın global olarak yalnızca TTC'de bulunan Kaplama Merkez Laboratuvarı, kaplama uygulanan uçak motoru parçalarının, uçuş ömrünün uzun süreli olması için yeni kaplama test metodlarının geliştirildiği Ar-Ge çalışmalarına odaklanacak. 

Yeni açılan merkezdeki ekip; otoinşa tekonolojileri, dijital üretim, malzeme uygulamaları ve tahribatsız muayene gibi ileri üretim teknolojilerinin yanı sıra endüstriyel internet, termal sistemler, onarım geliştirme gibi yazılım ve ürün mühendisliği teknolojilerine odaklanacak. Yaş ortalaması 33 olan TTC çalışanlarının yüzde 26'dan fazlası da kadın.

FOTOĞRAFLI