GAZİANTEP'te Haziran ayındaki ihracat rakamının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.8 artışla 514 milyon 789 bin dolar olduğu bildirildi.
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, yaptığı açıklamada; Gaziantep'in Mayıs ayında ihracattaki düşüşün ardından Haziran ayı ihracatında yeniden yükselişe geçtiğini söyledi.
Bartık, Gaziantep'in en fazla ihracat yapan iller arasında 6'ncı sırada yer aldığını hatırlatarak, 5'inci sıradaki Ankara ile farkın azaldığını belirtti. GTO Yönetim Kurulu Başkanı Bartık, "Gaziantep gücünden herhangi bir şey yitirmiş değil. Üretkenliğimiz de ihracatımız da devam ediyor. 2014 yılının ilk yarısında 3 milyar 293 milyon 592 bin dolarlık ihracat ile yıl sonu hedefimizin yarısına yaklaştık" dedi.
"Irak ile olan ihracatımızdaki azalma daha yüksek bir performans ile geri dönecektir" diyen Bartık, Gaziantepli ihracatçının her zaman krizleri fırsata çevirme başarısını gösterdiğini, bu krizi de lehine çevirecektir vurgusu yaptı. Bartık, "Suriye'de iç savaşın başladığı ilk dönemde Suriye'ye olan ihracatımızda düşüş oldu. Ancak 2013 yılında yüzde 409 artış oldu. Üstelik hacmini de artırarak. Irak'ta oluşan kayıp da geçicidir. Kriz yeni fırsatlar yaratacaktır" ifadelerini kullandı.
GSO BAŞKANI KONUKOĞLU: HEDEF 7- 7.5 MİLYAR DOLAR
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ise yaptığı yazılı açıklamada; Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,8 oranında artışla toplam 514 milyon 789 bin dolar değerinde ihracat yapıldığını bildirdi. Aylık ihracata göre Gaziantep'in, Haziran ayında en fazla ihracat yapan iller arasında altıncı sıradaki yerini koruduğunu hatırlatan Konukoğlu, şu bilgileri verdi:
"Ocak-Haziran dönemi dikkate alındığında ise Gaziantep ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.8 oranında artarak 3 milyar 293 milyon 592 bin dolara ulaştı. 2013 yılı Ocak- Haziran döneminde ise Gaziantep'ten 3 milyar 142 milyon 560 bin dolar değerinde ihracat yapılmıştı."
İhracattaki hedeflerinin yıl sonuna kadar 7- 7.5 milyar dolar seviyelerine ulaşmak olduğunu kaydeden Konukoğlu, "Yılın ikinci yarısındaki beklentilerimiz daha olumlu. Geleneksel olarak üçüncü ve dördüncü çeyrek dönemlerinde dış satışımız daha yüksek olur. Dünya ekonomisinde canlanma ve en büyük pazarlarımızdan AB ülkelerinde toparlanma eğiliminin devam etmesi de ihracat beklentilerimizi olumlu yönde etkiliyor. Gaziantep güçlü sanayi altyapısı ve üretim gücüyle, ihracat artışını sürekli ve kalıcı hale getirecektir. 2014 yılının ikinci altı ayında daha iyi performans sergileyerek, yıl sonunda hedeflediğimiz 7- 7.5 milyar dolar seviyesine ulaşmayı umut ediyoruz."

FOTOĞRAFLI