Hasan KIRMIZITAŞ- Eyyüp BURUN/GAZİANTEP, () - GÜNEYDOĞU Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, girişimci özelliği ile tanınan Gaziantep'ten 800 firmayla dünyanın 173 ülkesine ihracat yapıldığını söyledi. Haritada yeri bulunmayan, birçok kişinin isimlerini bile duymadığı çok küçük nüfuslu ülkelere yurt dışında dil eğitimi alan çocukları ile ulaştıklarını anlatan Abdulkadir Çıkmaz, "Artık dünyanın herhangi bir ülkesine giden uçağa bindiğinizde içinde mutlaka en az bir Gaziantepli ihracatçıyla karşılaşırsınız. Bu cebinde veya bankada para tutmayı sevmeyen onun yerine yatırım yapan Gazianteplinin başarısıdır" dedi.
GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, bölgenin sanayi üssü olarak bilinen Gaziantep'in ihracatta da benzer başarıyı elde ettiğini söyledi. Son yıllarda kentten ve bölgeden yapılan ihracatın Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleştiğine ifade eden Abdulkadir Çıkmaz, dünya pazarındaki paylarını artırmak için sürekli çaba ve arayış içerisinde olduklarını dile getirdi.
'DİL EĞİTİMİ İLE DÜNYAYA AÇILDIK'
Çıkmaz, Gaziantep'in her zaman müteşebbis ruha sahip olduğunu, cebinde ve bankada para tutmayıp aksine elindekinin ek olarak borçlanarak fabrika kurup üretim yaptığını söyledi. Gaziantepli sanayicinin girişimci özelliği ile bugün kenti sanayi üssüne dönüştürdüğünü ve her dalda üretim yaptığını kaydeden Çıkmaz, üretimini ihraç etme noktasında da başarı sağlandığını vurguladı. Geçmişte ihracatın komşu ülkeler ve Türki Cumhuriyetler ile sınırlı olduğuna değinen Çıkmaz, dünya pazarına açılma noktasında yaşadıkları dil sıkıntısını yeni jenerasyon olarak adlandırdığı çocukları ile aştıklarını belirtti. Dünyaya açılmak ve daha fazla pazara ulaşmak için önlerindeki dil engelini kaldırmak için kentte ihracata dönük üretim yapan 800 sanayicinin yüzde 90'ının çocuklarını yurt dışına gönderdiğini anlatan GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz şöyle konuştu:
"Gaziantep her zaman girişimci yönüyle Türkiye'ye örnek olmuştur. Sanayileşmenin yanı sıra ihracat Gaziantep'in kültüründe var. Gaziantepli yatırımı yapıyor, ondan sonra ürününü pazarlaması gerekiyor. İç piyasaya malları satıyoruz ancak dış piyasaya açılmak için ihtiyaç duyduğumuz dil sorunu karşımıza çıkıyordu. Eski jenerasyon olarak gördüğümüz bizler çok fazla okuma imkanı bulamadığımız için yabancı dil bilmiyoruz. Bu eksikliği gidermek için bugün ihracat yapan Gaziantep'teki 800 firmanın sahipleri çocuklarını yurt dışına eğitime gönderdi. Hepimiz çocuklarımızı İngiltere, Amerika'ya en az bir lisan öğretmeye gönderdik. Onlar eğitimlerini aldı ve yeni jenerasyon dünyanın her yerine ulaştı. Şu anda bir dilde yetmez oldu ve 2-3 lisan öğretmeye başladık. Şu anda birçok ihracatçı çocuklarını veya satış temsilcilerini İspanyolca, Arapça, Rusça ve Çince öğretmeye başladı. Bunun karşılığını 7-8 yıldır Türkiye ortalamasının 2-3 kat fazla ihracat yaparak aldık."
ADI DUYULMAMIŞ ÜLKELERE İHRACAT
Gaziantepli sanayicilerin üretimlerini bugün 173 ülkesine ihraç ettiğini anlatan Çıkmaz, "Gaziantep'in daima ihracat yaptığı ülkelerin başında; Irak, Suudi Arabistan, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Almanya, İngiltere ve Türki Cumhuriyetler yer alıyor. Bütün bunların yanı sıra Gaziantepli ihracatçılar; Benin, Angola, Togo, Moritanya, Brunei, Nijer, Liberya gibi isimleri, haritada dahi yerleri pek bilinmeyen ülkelere kadar ulaştı. Hedefimiz dünyanın tüm ülkelerine ulaşmak ve hepsine Gaziantepli sanayicinin üretimlerini satmak. Artık yurtdışına giden uçaklara binildiğinde içinde mutlaka elinde çantasıyla en az bir Gaziantepli ihracatçıyla karşılaşmanız kaçınılmaz oldu" diye konuştu.
BU YIL HEDEF 7.5 MİLYAR DOLAR
2013 yılında Gaziantep'ten başta halı, tekstil, gıda ve çimento olmak üzere birçok kalemde 6.5 milyar dolarlık ihracat yapıldığını hatırlatan Çıkmaz, bu yıl hedeflerinin ise yüzde 12 büyüme ile 7.5 milyar dolar seviyesine ulaşmak olduğunu söyledi. Çıkmaz, Gaziantep'in yanı sıra bölge aynı oranda artış ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden de 2014 yılı sonunda en az 11.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. İhracat artışının yıllardır ihmal edilen bölgeye huzur getireceğini de anlatan Çıkmaz, "İhracata eğilimimiz ve yurt dışı pazarlarına açılmamızın karşılığını ihracatımızı artırarak alıyoruz. Özellikle bu yıl 11.5 milyar dolarlık ihracat yaparak bölgede kalkınmayı sürdürmeyi, istihdamı artırmayı amaçlıyoruz. Yatırım ve istihdam ile bölge insanına huzur geleceği gibi terörün bitmesine de yardımcı olacağız" dedi.
HEDEF BREZİLYA VE AFRİKA PAZARI
Abdulkadir Çıkmaz, bu yıl içerisinde Gaziantepli ihracatçıların öncelikli hedef pazarının ise Brezilya ve Afrika ülkeleri olduğunu söyledi. Son yıllarda özellikle Afrika ülkelerine yöneldiklerini dile getiren Çıkmaz, "Biz dev bir Çin'e de Amerika'ya da Uzakdoğu'daki küçük bir ada ülkesine de gidiyoruz. Ancak bu yıl hedeflerimiz Brezilya ile Afrika ülkeleri. Afrika, AB üyesi ülkeler tarafından yeraltı zenginlikleri alınarak aç bırakılmış. Son 2-3 yıldır biz Afrika'ya gidiyoruz. Hükümetin de bu noktada önemli katkıları var. Gittiğimiz her ülkede Ticaret Ataşesi ile karşılaşıyoruz. Ticaret Ataşeleri ve Büyükelçiler vasıtasıyla buraya açıldık ve bugün Afrika'ya yaptığımız ihracat yüzde 4'lerden yüzde 10'lara yükseldi. Biz bu oranı artırmak için bu yıl da kendimize Afrika'yı hedef olarak belirledik" diye konuştu.
'SURİYE OLAYLARI İHRACATIMIZI DÜŞÜRDÜ'
Çıkmaz, yaşanan iç karışıklık öncesi ihracatın 220 milyon dolardan 400 milyon dolara yükseldiği Suriye'de yaşananların kendilerini de olumsuz etkilediğini söyledi. Gaziantepli ihracatçıların daha önce Suriye üzerinden Ürdün, Suudi Arabistan, Dubai ve körfez ülkelerine ulaştığını ifade eden Çıkmaz, "Olayların başlamasının ardından bu güzergahı kullanamayınca körfez ülkelerine ulaşmakta sıkıntı yaşamaya başladık. Bu sıkıntıyı ürünlerimizi TIR'lar ile limanlara taşıyıp Ro-Ro seferleri ile pazara ulaştırarak çözmeye çalışıyoruz. Ancak, Suriye'de yaşananların ardından körfez ülkelerine yapılan ihracatta belirli bir gerileme söz konusu. Barışın sağlanması ile biran önce körfez ülkelerine yine Suriye üzerinden ulaşmayı sürdürmeyi istiyoruz" dedi.

(HK/BT) (FOTOĞRAFLI)