Eyyüp BURUN/GAZİANTEP, () - GAZİANTEP Kuyumcular Odası ve Start Fuarcılık tarafından düzenlenen '10'uncu Ortadoğu Altın ve Mücevher Fuarı', Ortadoğu Fuar Merkezi'nde açıldı. Açılış öncesi Soma'da meydana gelen maden faciasında hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu.
Açılışa; Gaziantep Valisi Erdal Ata, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gaziantep Ticaret Odası(GTO) Başkanı Eyüp Bartık, Emniyet Müdürü Ali Gezer, İstanbul kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, Gaziantep Kuyumcular Odası Başkanı Sedat Özdinç ile yurt işi ve yurt dışından çok sayıda davetli katıldı.
Vali Ata açılış konuşmasında, fuarların düzenlendiği kentin tanıtımına ve ekonomisine önemli katkı sağladığını belirtti.
Gelişmiş ülkelerin bu tür fuarlara önem verdiklerini ve sektörlerin de fuarlara paralel geliştiğini ifade eden Ata, "Türkiye'de altın ve mücevherin ekonomide çok önemli yeri var. Altın asırlar boyunca bir tasarım aracı olarak kullanıldı. Bugün de geçmişteki kadar olmasa bile kadınlar, takı ve ziynet eşyası olarak kullanıyor" dedi.
Vali Ata, önemli pazar payına sahip altının aynı zamanda ciddi bir ihracat ürünü olduğunu, fuarın uluslararası düzeyde gerçekleşmesi temennisinde bulundu.
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ise altının dünyadaki en eski materyallerden olduğunu, günümüzde moda ve tasarımda ön plana çıktığını söyleyerek, "Bu konuda Türkiye iyi bir yol aldı. Şu anda ilk 5 içerisindeyiz, ama ilk iki, üç arasında olabiliriz. Çünkü bizim geçmişten gelen Osmanlı geleneğimiz var. Osmanlı figürlerini altına doğru yansıtır ve iyi anlatırsak, iyi bir ürün çıkarmış ve katma değerini artırmış oluruz" diye konuştu.
İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler de fuarların ulusal sinerjiyi artırdığına dikkati çekti. Sektöre değer kazandıracak organizasyonları her zaman desteklediklerini belirten İşler, "Fuar, bölgesel olmanın ötesinde altın ve mücevherin yüksek pazarları olan Ortadoğu'ya yakınlığıyla büyük potansiyel taşıyor" dedi.
Gaziantep Kuyumcular Odası Başkanı Sedat Özdinç de fuarı Ortadoğu'ya açmak amacında olduklarını bildirdi.
Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu ise fuarın sektöre katkı sağlayacağına inandığını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesilerek stantlar gezildi. Irak'tan alım heyetlerinin de katıldığı fuarda 100'ün üzerindeki firmanın ürünlerinin sergilendiği ve fuarın 18 Mayıs'a kadar gezilebileceği bildirildi.

EB(HK/BT) (FOTOĞRAFLI)