TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından sürdürülen ve 'KOBİ Çalışan ve İşverenlerinin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Arttırılması Projesi' kapsamında düzenlenen 'Farkındalığın Arttırılması' toplantılarının 5'incisi Gaziantep'te yapıldı.
Grand Otel'de düzenlenen toplantıya; Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Büyükşehir belediye Başkanı Asım Güzelbey, Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, TOBB AB Proje ve Geliştirme Müdürü Werner Gruber, AB delegasyon üyeleri ile çok sayıda sanayici katıldı. Toplantının açılışında konuşan Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, değişen küresel ekonomiye uyum sağlanmasının, dünyanın farklı noktasındaki işletmelerle rekabeti kolaylaştıracağını söyledi.
Şirketlerin, küreselleşen pazarlarda yoğun rekabet ortamıyla karşı karşıya kaldığını ifade eden Adil Konukoğlu şöyle konuştu:
"Küresel piyasalarda hızlı bir değişim hepimiz tarafından bilinmektedir. Gelişen ulaşım ve iletişim teknolojisi dünyayı maalesef avucumuzun içine sığan küçük bir küre haline getirdi. Bu nedenle dünyanın her yerinde ortaya çıkan olumlu yada olumsuz bilgilere ulaşabiliyoruz. Giderek küreselleşen pazar payı ve pazarlarda görülen hızlı değişim bu pazarlarda rekabet gücünü sıkı bir hale getirmiştir. Yoğun rekabete uyum sağlayabilmek için işletmelerin yaşamlarını sürdürebilmeleri, pazardan pay alabilmeleri ve yeni pazarlara açılabilmeleri için çabuk tepki verebilmeleri gerekmektedir. Bunu sağlayabilmeleri ve uyum yeteneklerini arttırabilmeleri için çalışmalarını farklı şekilde yapmalarını gerekmektedir. Artık gelenekçi rekabet özelliklerini kaybetmektedir. Bu kapsamda işletmelerin küresel iş ortamlarını hızlandırmayı amaçlayan KOBİ çalışan ve iş verenlerinin küresel ekonomik değişimlere uyum yeteneğini arttırılması projesi çok yönlü bir adım olmuştur."
Projenin 15 büyüme merkezinde hayata geçirildiğini anlatan Konukoğlu, "Proje Türkiye’de tam ihtiyaç duyulan zamanda başlatıldı. Proje ile hem işveren ve çalışanlara genel ve mesleki eğitimler verilecek, hem de ticaret ve sanayi odalarının birer eğitim üssü haline gelmeleri yönünde önemli bir adım atılmış olacak. Proje kapsamında Gaziantep’te 250 firma yöneticisinin ve 375 çalışanın eğitim almasını hedefliyoruz" dedi.
TOBB AB Proje ve Geliştirme Müdürü Werner Gruber ise proje ile insan kaynaklarına büyük yatırımın yapıldığını ve geri dönüşümünün çok iyi olacağını söyledi. Ekonomilerin çok hızlı geliştiğini, eğitimle işverenlerin ve çalışanlarının hızla değişin durumlara uyum yeteneğinin artırılmasının amaçlandığını anlatan Gruber, "Son 10 yılda tamamlanan projelerin bedeli 250 milyon euro. Bu, Türkiye’deki odalarımızın ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Bu proje ile de odalarımızın ve işletmelerimizin kapasitesini güçlendirmeye artırmaya çalışacağız" diye konuştu.
AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, günümüzde ülkelerin değil şehirlerin yarıştığını, bu yarışta farkındalık yaratanların bir adım öne geçtiğini vurgulayarak, Gaziantep’in bu açıdan Türkiye’nin yıldız şehri olduğunu belirtti.
Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen de Gaziantep'in üretim ve ihracat üssü olmasını sağlayan nedenin halkının çalışkanlığı ve girişimciliğine bağladı. 
Açılış konuşmalarının ardından toplantıda, proje teknik destek ekibinde görevli Carlo Penco, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli ve sanayici Ali Özpolat sunum yaptı.