Serhat TEZCAN/ BURSA, ()- GARANTİ Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Bursa'da yaptığı konuşmada, 2002 yılından bu yana ekonomik anlamda önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, "2013'te yaklaşık 150 milyar dolar büyüklüğünde gerçekleşen ihracat rakamı 2002'de 36 milyar dolar civarındaydı. Kişi başına düşen milli gelir ise bugünün yaklaşık 3'te biri kadardı. İşletmeler yarınlarını görmekte zorlanıyordu, birkaç yıllık planlar kolay kolay yapılamıyordu. Bugün ise dünya markası olmayı uluslararası pazarda rekabet edebilmeyi, inovasyonla katma değer yaratmayı ve Ar-Ge'yi konuşuyoruz" dedi.
Garanti Bankası tarafından bu yıl 12'ncisi gerçekleştirilen Anadolu Sohbetleri'nin Bursa Buluşması yapıldı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Hizmet Binası'nda düzenlenen toplantının açılışında konuşan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, 12 yıl boyunca 66 kentte gerçekleştirilen 92 buluşmada, 30 bini aşkın girişimciyle biraraya gelme ve onları dinleme fırsatı buldularını söyledi. Birikimlerle konuklardan aldıklarını geri verdiklerini dile getiren Özen, "Yaptığımız sohbetlerde illerin sorunlarına somut çözümler üretmek için yararlı ipuçları yakaladık. Artık kendimizi gittiğimiz illerin 'Fahri Hemşerisi' olarak görüyoruz. Bu da sorumluluk duygumuzu güçlendiriyor" diye konuştu.
BURSA'DA KOBİ'LERE 1,7 MİLYAN LİRA KREDİ
Bursa'nın 40 şube ile en fazla şubelerinin bulunduğu illerden 5'inci sırada yer aldığını dile getiren Özen, "Bursa'daki şubelerimizden sağlanan kredi desteği 3,6 milyar TL'ye ulaştı. Bu rakamın yarısına yaklaşan 1,7 milyar TL'yi KOBİ müştelerimize sağladığımız krediler oluşturuyor. Müştelerimizin bankamıza emanet ettiği mevduat ve yatırım hacmi ise 3,4 milyar TL seviyelerinde. 16 binin üzerinde üye işyerimizle kullanılan 355 bin kredi kartıyla Bursa ekonomisine canlılık getiren hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Tüm bunları bize gösterdiğiniz güven ve teveccühle başarıyoruz" dedi.
İŞLETMELER ESKİDEN YARINLARINI GÖREMİYORDU
Anadolu Sohbetleri'ne başladıkları 2002 yılında ekonomik gündemin daha farklı olduğunu dile getiren Özen, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"2013'te yaklaşık 150 milyar dolar büyüklüğünde gerçekleşen ihracat rakamı o yıl 36 milyar dolar civarındaydı. Kişi başına düşen milli gelir ise bugünün yaklaşık 3'te biri kadardı. İşletmeler yarınlarını görmekte zorlanıyordu, birkaç yıllık planlar kolay kolay yapılamıyordu. Bugün ise dünya markası olmayı uluslararası pazarda rekabet edebilmeyi, inovasyonla katma değer yaratmayı ve Ar-Ge'yi konuşuyoruz. Türkiye'nin 4'üncü büyük ili Bursa ise benzer tartışmaları üst düzey bir bilinçle yapıyor."
"TÜM ENDÜSTRİDE DÖNÜŞÜM YAŞANIYOR"
Teknoloji ve Ar-Ge'ye yatırım yapmanın yeni dünyanın olmazsa olmazı olacağını dile getiren Özen, global ölçekte rekabetin ilk koşulunun bu olduğuna işaret etti. 3'üncü sanayi devrimi olarak anılan günümüzde üretim dahil tüm endüstriyel süreçlerde dönüşüm yaşandığına dikkat çeken Özen, "Bunların bütünsel bir bakış açısıyla ele alınması ve gereken teknolojik gelişimlerle desteklenmesi Bursa'yı bir adım daha ileriye ve hedefine taşıyacaktır" diye konuştu.
Özen'in konuşmasının ardından BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, kent ekonomisi ve yaptıkları çalışmalar ile ilgili bilgi verdi. Daha sonra gerçekleştirilen konuşmalar ile oturumlar devam etti.

ST(FK/AAA) (FOTOĞRAFLI)