ELİNDE  taşıdığı Kuran-ı Kerim, asa, tespihi ve beyaz geleneksel kıyafeti dikkat çeken Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh, Türkiye-Gambiya İş Forumu'na katıldı. Çırağan Sarayı'ndaki foruma Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu katıldı.
Ankara'da olduğu gibi İstanbul'da da yerel kıyafet giyen konuk Cumhurbaşkanı, dikkat çeken asasını forum sırasında da elinden bırakmadı. Forumda konuşma yapmayan Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh, Hisarcıklıoğlu'nun Gambiya Ticaret, Sanayi, Bölgesel Bütünleşme ve İstihdam Bakanı Abdou Kolley'e hediye vermesine eşlik etmek üzere sahneye çıktı. "KORKUYORDUK 'AVRUPA'YA PAZAR MI OLACAĞIZ 'DEDİK"
Türkiye adına ilk söz alan ev sahibi sıfatıyla TOBB ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu oldu. Türkiye'nin Afrika ile tarihi bağlarının olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "İlişkilerimizi güçlendirmek arzusundayız. Afrika'nın dünyada hak ettiği yere gelmesini, insan kaynaklarını ve doğal zenginliklerini kullanarak kalkınmasını gerçekleştirmesi, Türk özel sektörünün de arzudur" dedi.
Türk özel sektörünün bölgedeki en önemli özel sektör olmasının nedeninin AB ile gümrükleri sıfırlamak olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Korkuyorduk 'Avrupa'ya pazar mı olacağız 'dedik. Ama bir baktık ki biz Avrupa'yı pazar haline getirmişiz' şeklinde konuştu. "ATMAMIZ GEREKEN ADIMLAR VAR"
İş forumunda Mevlüt Çavuşoğlu da kısa bir konuşma yaptı. AB Bakanı Çavuşoğlu Türkiye'nin Çin ve Hindistan'la birlikte Afrika'nın 3 stratejik ortağından biri olduğunu söyleyerek, "Bunun sebebi öncelikle hükümetimizin Afrika açılımının son derece verimli geçmesi ve Afrika ülkeleriyle oluşturduğumuz bağlardır" dedi.
Türkiye'nin Afrika ülkelerindeki diplomatik temsilcilik sayısını 35'e çıkardığını ve THY'nin Afrika'nın bir çok şehrine uçmaya başladığını hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, "Tüm Afrika ülkelerinde işadamlarımız var. Atmamız gereken adımlar var. 35 milyon dolarlık ticaret hacmi ki bu Türkiye'nin lehinedir. Bu potansiyelimizin altındadır. Bunu nasıl geliştirebiliriz. İki taraf arasında nasıl denge kurabiliriz, bunun çalışmalarını yapmalıyız" ifadelerini kullandı.