GÜNEYDOĞU İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, 17 Aralık'ta düzenlenen 'rüşvet ve yolsuzluk' operasyonu ardından İran'a yapılan ihracatta yüzde 30'luk düşüş olduğunu söyledi. Çıkmaz, "17 Aralık soruşturmalarından veya olaylarından sonra İran'a olan ticarette belirli bir düşme gözüküyor" dedi.
GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlükleri ekiplerince düzenlenen 'rüşvet ve yolsuzluk' operasyonunun İran'a yapılan ihracatta düşüşe neden olduğunu açıkladı. Çıkmaz, İran'a yapılan ihracatta Türkiye geneli yüzde 30'luk düşüş kaydedildiğini belirterek, bunun geçici süreliğine olacağını tahmin ettiğini söyledi. 2014'ün ilk 4 ayında İran'a yapılan ihracatın eski seviyelere geleceğini düşündüğünü ifade eden Abdulkadir Çıkmaz, şöyle konuştu:
"17 Aralık soruşturma ve operasyonundan sonra İran'a olan ticarette belirli bir düşme gözüküyor. İran, Avrupa Birliği ve Amerika'ya yaklaşıyor. Anlaşmaları yaptı. Bizim sıkıntımız olacak gibi gözüküyor. Ama yine de lojistik, komşuluk bakımdan hem de daha yakın mesafe nedeniyle nakliyattan dolayı belirli bir avantajımız olacak. Son zamanlarda İran'la sıkıntılar görülse bile uzun dönemde ihracatımızın İran'a da artarak devam edeceğini düşünüyorum. Türkiye geneline baktığımızda ihracatta yüzde 30 gibi bir düşüş var. Bu bence geçici, 2014'ün ilk çeyreğinden itibaren eski seviyelere geleceğimiz düşünüyorum."