FUTBOL liglerinde ilk devrenin sona ermesi ardından Antalya'da ocak-nisan ayları arasında 1300 yerli ve yabancı takım kamp yapacak. Spor Toto Süper Lig takımlarının tamamı, kamp için Antalya'yı seçti.
Spor Toto Süper Lig'de ilk devre bu hafta oynanacak karşılaşmalarla tamamlanacak. İkinci yarı hazırlıklarına başlayacak takımların tamamı, kamp için Antalya'yı tercih etti. Süper Lig'in yanı sıra, PTT 1, 2. ve 3'üüncü lig takımları ve çok salıda çok yabancı futbol takımı da Antalya'daki tesislerde kamp yapacak. 142 futbol sahasına sahip Antalya otellerinde, Ocak- Nisan döneminde yerli ve yabancı 1300 takımın kamp yapması bekleniyor.
Spor Turizmi Birliği Başkanı Ferit Turgut, kamp sürecinde THY ana sponsorluğunda 'Turkish Airlines Futbol Kupası' düzenleneceğihi söyledi. Turnuvanın son dakikada kamp programına alındığını anlatan Turgut, bölgenin cazibesinin artırılması bakımından bu tür organizasyonların daha önce planlanması ve tanıtım yapılması gerektiğini söyledi.
BÜYÜK TAKIMLAR İÇİN TURNUVA ŞARTI
Avrupa başta olmak üzere büyük kulüplerin kampa gelmesi için ödüllü turnuva düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Turgut, tanıtım bütçesinden turnuvaya kaynak ayrılması gerektiğini vurguladı. Büyük takımların kamp merkezine gelmeden önce turnuva olup olmadığını sorduğunu belirten Turgut, şöyle konuştu:
"Turnuva; futbol takımları için kendilerini deneme platformu. 3 gün antrenman, 4'üncü gün maç yapılıyor. Turnuva düzenlenmediği için Almanya'nın ilk 6 takımı ve Rusya'nın ilk 3 takımı Antalya'ya gelmiyor."
PORTEKİZ YENİDEN RAKİP
Cornelia Diamond Genel Müdürü Zafer Alkaya ise, rakip ülkelerin önemli turnuvalar düzenlediğini anlattı. Bu alanda İspanya ve Dubai'nin başı çektiğini anlatan Alkaya, "Portekiz, futbol turizminde bitmiş bir destinasyondu. Tekrar turnuvayla bize rakip oldu. 3 yıldır turnuva yapıyor. Eski günlere döndü. Portekiz, İspanya ile birlikte önemli Rus ve Avrupa takımlarını çekiyor. Reytingi yüksek takımları çekmek için devlet destek veriyor" diye konuştu.
İSPANYA VE DUBAİ EN BÜYÜK RAKİP
Papillon Otelleri Satış Pazarlama Direktörü ve Antalya Spor Turizmi Birliği Başkan Yardımcısı Nida Kiraz ise Belek'teki otellerde geçen yıl 600 takımın kamp yaptığını anlattı. Belek'te futbol turizmi yapan 17 otel bulunduğunu vurgulayan Kiraz, şunları kaydetti:
"Bölgemizde nizami 47 futbol, 12 antrenman sahası mevcut. Futbol turizmindeki rakiplerimiz; İspanya ve Dubai gibi ülkeler yüksek para ödüllü futbol turnuvaları düzenliyor. Bu nedenle büyük kulüpler o ülkeleri tercih ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın turizm tanıtım bütçesinden ödenek ayırarak ülke turizmine katkı sağlayacak takımları bölgemize getirmek için turnuvalar düzenlemeliyiz."
50 MİLYON EURO GELİR
Kamp yapan her takımın kafilesinde 40 kişi bulunduğunu hatırlatan Kiraz, ocak-nisan döneminde, yaklaşık 50 bin kişilik hareketlilik sağladıklarını aktardı. Bu dönemde saha kiraları ve konaklamalardan 50 milyon Euro gelir sağlandığını vurgulayan Kiraz, şöyle dedi:
"Antalya, artık devre arası hazırlık kampları için bir dünya markası haline geldi. Burada en büyük eksiklik; turnuva düzenlenmemesi. Otelciler açısından bakarsak, Real Madrid'in otelinizde kalmasıyla başka bir takımın sizin otelinizde kalması arasında fazla bir fark yok. Fark, Türkiye, Antalya'nın tanıtımında ortaya çıkıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yurt dışı tanıtım faaliyetleri için ayırdığı bütçenin yüzde 2'siyle Barcelona, Bayern Münich gibi takımları Antalya'ya getirerek bu tanıtımı sağlayabilir."
18 TAKIM ANTALYA'DA
Diğer yandan Spor Toto Süper Lig'de mücadele eden 18 takımın tamamı, devre arası kampı için Antalya'yı tercih etti. Devre arasına lider girmeyi garantileyen Fenerbahçe'nin 6 Ocak'ta başlayacak kampı, 12 gün sürecek ve bu sürede 2 veya 3 hazırlık maçı yapacak. Galatasaray, devre arası kampını 8-24 Ocak, Beşiktaş 6-17 Ocak'ta Belek'te, Trabzonspor kampı ise 5-18 Ocak tarihlerinde Kundu'da yapılacak.
Spor Toto Süper Lig'de mücadele eden takımların devre arası kamp programları şöyle:
Fenerbahçe: 6-18 Ocak (Belek)
Galatasaray: 8-24 Ocak (Belek)
Beşiktaş: 6-17 Ocak (Belek)
Trabzonspor: 5-18 Ocak (Kundu)
Bursaspor: 7-14 Ocak (Belek)
Çaykur Rizespor: 5-15 Ocak (Belek)
Gaziantepspor: 5-18 Ocak (Belek)
Kayserispor: 4-21 Ocak (Belek)
Torku Konyaspor: 4 Ocak (Kundu)
Kayseri Erciyesspor: 5-18 Ocak (Belek)
Eskişehirspor: 4-13 Ocak (Belek)
Elazığspor: 6-17 Ocak (Antalya)
Medical Park Antalyaspor: 5 Ocak (Antalyaspor tesisleri)
Sivasspor: 8 Ocak (Belek)
Kardemir Karabükspor: 5-25 Ocak (Belek)
Akhisar Belediyespor: 4 Ocak (Belek)
Gençlerbirliği: 3 Ocak (Belek)
Kasımpaşa: 7-17 Ocak (Lara)