MERKEZİ Frankfurt'ta bulunan ve dünyada 12 havalimanının işletmesini yapan Fraport'un Operasyondan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Peter Schmitz, "Frankfurt Avrupa'nın en önemli aktarma noktalarından biri. İstanbul'a yapılacak 3'üncü havalimanı bize bu konuda rakip olacak. Doğu'ya uçuşlarda önemli aktarım merkezi İstanbul olacaktır" dedi.
IC Holding ve Almanya merkezli Fraport'un Antalya Havalimanı'nı işlettiği ortak şirketi ICF, Fraport'un merkezinin bulunduğu Frankfurt'a medya tanıtım gezisi düzenledi. ICF Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Döngel, Genel Müdür Dirk Schusdziara, Güvenlik Danışmanı Natık Canca ve Kurumsal İletişim Şefi Tuğba Soğukpınar'ın katıldığı gezide Antalya'da görev yapan 10 medya temsilcisi yer aldı. Frankfurt Havalimanı içerisindeki Fraport'un genel merkezini gezen gazeteciler, daha sonra apronda ve terminal binalarında incelemelerde bulundu.
Frankfurt Havalimanı hakkında bilgi veren Fraport'un Operasyondan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Peter Schmitz, 10 bin çalışanın 1100'ünün Türk olduğunu söyledi. Alanın geçen yıl 500 bin uçak ve 58 milyon yolcu ağırladığını kaydeden Schmitz, 2 milyon metreküp de kargo taşındığını açıkladı.
Avrupa'nın en büyük aktarma noktalarından biri olan Frankfurt Havalimanı'nın büyüme sürecini anlatan Schmitz, geçen yıl 4'üncü pistin ve A380 gibi büyük gövdeli uçaklara özel hizmet veren Pier A-Plus terminalinin açıldığını söyledi. 3'üncü terminalin yapımına da 2016'da başlayacaklarını belirten Peter Schmitz, "Havalimanı içerisinde 80 bin çalışan ve 500 şirket faaliyet gösteriyor" dedi.
Dünyada 12 havalimanı işlettiklerini belirten Schmitz, Frankfurt'un 600 bin nüfusu olmasına karşın bağlı olduğu Main bölgesinin toplam nüfusunun 5-6 milyona ulaştığını, yine de İstanbul'dan küçük olduğunu söyledi.
DOĞAL AKTARIM MERKEZİ
İstanbul'a yapılacak 3'üncü havalimanının kendilerine rakip olacağını belirten Fraport Yönetim Kurulu Üyesi Peter Schmitz, şöyle konuştu:
"Frankfurt ve İstanbul, rakip olacaktır. Frankfurt olarak biz zaten kapasitemizin üzerindeyiz. Kapasite kullanım oranları yüzde yüze yakın neredeyse. İkincisi doğal bir de gerçek var. Dünyanın ekonomik ağırlığı Avrupa'dan Doğu'ya doğru kayıyor. Dolayısıyla Türkiye büyüyen bir ülke, İstanbul da burada merkez ve Türk Hava Yolları da çok önemli bir havayolu. Dünyadaki önemli havayollarından biri. Dolayısıyla Doğu'ya olan transferlerdeki ekonomik ağırlık oraya doğru kayacaktır. İstanbul doğal bir aktarma merkezi olacaktır. Türk Hava Yolları'nın bu agresif büyüme planları da bunu destekleyecektir. Frankfurt ve İstanbul arasında yolcu açısından bu anlamda rekabet olmayacak ama genel olarak elbette aynı karakterlerde havalimanları olacağı için şüphesiz bir rekabet olacaktır."
MERKEZİN TAŞINMASI
Şirketin merkezinin Frankfurt'tan taşınmasının gündemde olup olmadığı yönündeki soruya Schmitz, şu cevabı verdi:
"Avrupa'daki hava trafiğinin büyüme oranları yıllık yüzde 4'ler civarında. Bu yüzde 2'lere düşecek. Doğu'da bu rakamlar 2 haneli. Onun için Doğu ve oradaki fırsatlar bizim için önemli. Büyümeye ve merkez meselesine gelince, bugünden 20 yıllık plan yapıp, ben şurayı üs yapacağım demek çok zor. Bu birçok şeye bağlı. Biz Lima'ya girdiğimizde, bizim için bir projeydi. Ama şimdi oranın en önemli merkezi oldu. Doğu'da da aynı şekilde. Bu sadece bizim kararımız değil. O ülkelerin kamulaştırma, özelleştirme politikalarına bağlı, ne kadar güçlü biçimde istiyorlar bunlara bağlı."
'BUNU TAHMİN ETMİŞTİK'
Şu sıralarda Brezilya'da bir ihaleye yoğunlaştıklarını kaydeden Schmitz, Antalya ve Türkiye yatırımları konusunda ise şunları söyledi:
"Biz niye Antalya'ya girdik? Amerikalılar Avrupa'ya 'yaşlı Avrupa' derler. Beğensek de beğenmesek de öyle. Çünkü nüfus yaşlı. Türkiye'de inanılmaz genç nüfus var. Ekonomik olarak çok ciddi potansiyeli var. Zaten bu büyüme rakamlarına bakıldığında çok açık görüyorsunuz. Bunu biz tahmin etmiştik. Dolayısıyla bu iki nedenden ötürü ve Avrupa'daki piyasanın zaten doyum noktalarında olduğundan da hareketle fırsatlar arıyorduk. Bu iki nedenden ötürü Türkiye'yi seçtik."
HEDEFTE TÜRKİYE VAR
Türkiye yatırımının 2000'lerde gerçekleştiğini ve kolay olmadığını kaydeden Peter Schmitz, "Özelleştirmeyle ilgili düzenlemeler herşeyin başındaydı. Ama bugün geldiğimiz nokta itibariyle şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim Antalya tam anlamıyla bizim için bir başarı hikayesidir. Çok iyi ortağımız, çok iyi de çalışma arkadaşlarımız var. Ve son derece memnunuz Antalya'daki yatırımlarımızdan. Bundan sonra da Türkiye'nin geleceğine ilişkin beklentilerimiz son derece olumlu. Bu demektir ki, ileriki yıllardaki stratejilerimiz içinde Türkiye'de büyümek ve yatırım yapmak stratejilerimizin ve önceliklerimizin içerisindedir" diye konuştu.