Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne tarihinde ilk kez kredi notu vererek, Büyükşehir’in uzun vadeli kredi notunu yatırım yapılabilir seviye olan BBB-, görünümünü ise durağan olarak belirledi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve ekonomi yönetiminden övgüyle bahseden Fitch, değerlendirmeye temel olan etkenleri, 2014 yılından sonra oluşan güçlü ekonomi yönetimini, güçlü bütçe performansı ile maliyet düşürücü önlemler olarak sıraladı. 

Bu derecelendirmenin, Büyükşehir Belediyesi’nin Boğaçayı, konyaaltı Sahil Projesi, Tünektepe, Kruvaziyer Liman, Kepezaltı-Santral gibi dev vizyon projelerine yatırım yapmak isteyen yabancı sermayeye referans olacağı ifade ediliyor. 

Güçlü bütçe vurgusu

Fitch’in yaptığı değerlendirmede yeni büyükşehir kanununa atıfta bulunularak yeni kanunla bütçe performansının artmasına dikkat çekildi. Faaliyet giderlerinin 2015 yılında bir önceki yıla nazaran yüzde 12.6 oranında azaldığını açıklayan Fitch, değerlendirmeye temel olan en önemli ve ağırlıklı etkenin Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü bütçe performansı olduğunu kaydetti. Fitch, 6360 Sayılı Kanuna göre Antalya’nın ulusal ortalamanın yaklaşık yüzde 10 üzerinde olan refah seviyesi ve artan vergi gelirleri sebebiyle 2016-2018 yılları arasında faaliyet karının güçlü bir şekilde yüzde 30 seviyelerinde kalmasını beklediğini belirtti.
 
Başkan Türel ve ekibinin ekonomik performansı ile yönetimlere dikkat çeken Fitch, Büyükşehir’inExpo, G20 gibi uluslararası organizasyonlar düzenleyerek şehrin yerel ekonomi yapısını çeşitlendirme eğilimine de vurgu yaptı. 
Fitch Antalya ile ilgili şu öngörü ve değerlendirmelerde bulundu: 

“Fitch, düzelmiş faaliyet karlılığının orta vadede, sürekli bir tabana oturacak şekilde Antalya’nın tüm risklerinin faaliyet gelirlerinin yüzde 100’ün altına indirilmesine yardımcı olacağını öngörmektedir. 

Fitch, Antalya’nın tüm yabancı para borç stoğunu azaltılarak finansal risklere açık yabancı para kredi risklerinin azaltılmasına olan bağlılığını sürdürmesini beklemektedir. 

2016-2018 yıllarında borçların cari gelirlere oranının ortalama yüzde 50’nin altında olmasını beklemekteyiz. 2015 yılında, şehrin borçlarının cari gelirlerine oranının 2011 yılında oldukça yüksek olan yüzde 131 oranından yüzde 45.3 seviyelerine gerilemiştir.”