Eyyüp BURUN-İbrahim KÜMBET/GAZİANTEP, () - GAZİANTEP Fıstık Sanayicileri Derneği Başkanı İlhan Eralp, geçen yıl son 10 yılın en düşük rekoltesinin elde edilmesinden dolayı fıstıkta fiyatlarının yükseldiğini söyledi. Eralp, fiyat yükselişinin önlenmesi için sınırlı miktarda fıstık ithalatı yapılması gerektiğini kaydetti.
Gaziantep'te yeni kurulan Fıstık Sanayicileri Derneği tanıtım toplantısı yaptı. Gaziantep Ticaret Odası'nda düzenlenen tanıtım toplantısına Fıstık Sanayicileri Derneği Başkanı İlhan Eralp, sektörde yer alan kuruluşların temsilcileri ile Ticaret Odası Başkanı Eyyüp Bartık katıldı.
Sektörde yaşanan sorunların çözümü ve üretici ile sanayici arasındaki iletişimi güçlendirmek amacıyla dernek kurduklarını anlatan İlhan Eralp, aynı zamanda haksız rekabetin önüne geçmeyi amaçladıklarını kaydetti. Sektördeki en büyük sorunun kayıt dışılık olduğunu ifade eden Eralp, "Antepfıstığındaki temel sorunlar; üretim bazlı, depolama, pazara sunma, işleme, pazarlama ve kayıt dışılık. Bunların en tehlikesi ise kayıt dışılık olarak ön plana çıkıyor. Devletin her türlü vergi ve resmi borç kaybına yol açan kayıt dışılık, sektör dışı yatırımcıların fıstık stoklamasının ve fıstık fiyatlarının artmasının önünü açıyor. Derneğimizin en büyük amacı üreticileri kayıt altına almak ve üretilen tüm fıstığın borsaya kaydını sağlamak" diye konuştu.
İlhan Eralp, 2013 yılı fıstık rekoltesinin son 10 yılın en düşük seviyesinde olduğunu ve bu durumun fiyatların yükselmesine yol açtığını ifade etti. Rekoltenin düşük olmasının temel sebebinin 2013 yılının klasik olarak tarlaların nadasa bırakılması olduğunu dile getiren Eralp, "Fıstık sektöründe oluşan fiyat artışları tüketimi azaltacağı gibi ihracat oranını da düşürecektir. Eldeki ürünümüz çok az miktarda kaldı. Bunu direkt olarak stokçulara bağlamak doğru olmaz. Türkiye fıstık üretiminde 3'üncü ancak tüketimde 1'inci sırada yer alıyor. Yeni sezon başına kadar yetecek miktarda ürün vardır diye tahmin ediyoruz. Yeni sezona kadar sınırlı miktarda fıstık ithalatına izin verilmelidir. Fıstık sektörünün gelişimini sağlamak için üreticiye doğrudan ürün desteği sağlanmalı" diye konuştu.
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık ise oda olarak sektörün sorunlarına çözüm noktasında ellerinden gelen desteği verdiklerini kaydetti.

EB,İK (HK/BT) (FOTOĞRAFLI)