FİSKOBİRLİK 2012-2013 Olağan Mali Genel Kurulu'nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, Türkiye’de fındık sorunu olmadığını ancak dünyadaki fındık tekellerinin suyu bulandırdığını söyledi.
Entegre Fındık İşleme Tesisi A.Ş. (EFİT) toplantı salonunda gerçekleştirilen ve 170 delegeden 110’unun katıldığı genel kurulda konuşan Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, Birliğin bilançosuna bakıldığında yükselişe geçildiğinin görüldüğünü söyledi. Kamuoyunda, Birliğin üretici nezdinde güven kaybettiği algısının oluşturulduğunu ifade eden Bayraktar, “Fındık ve Fiskobirlik bunu hak etmiyor. Birliğin sahipsiz kaldığı, bırakıldığı doğrudur ancak güven kaybetmemiştir. Gece gündüz çalıştı, bazı mal varlıklarını sattı. 170 milyon liralık borcunu 16 milyon liraya indirdi. 150 milyon liralık mal varlığını satmasaydık 2010 yılında kurum icra ile satışa çıkarılacaktı. Şu anda 16 milyon lira üreticiye, 14 milyon lira da bazı yerlere borcumuz var. Ancak istesek şu anda onu da ödeyecek durumdayız” dedi.
EFİT A.Ş.’de durumun iyi gittiğini ve tesisin şekerli gıdalar ve çikolata için ciddi bir araştırma içerisinde olduğunu ifade eden Bayraktar, Türkiye’de fındık diye bir sorun olmadığını ancak dünyadaki fındık tekellerinin suyu bulandırdığını ileri sürdü. Bayraktar, "Eski hükümetlerin bir politikası yoktu. Bu hükümetin var. Bedel ödüyor ama maalesef o da yanlış uygulanıyor. Türkiye fındığı iyi yönetemiyor. Dünyada fındıkla ilgili bazı tekeller var. O tekeller Türkiye’de her dönem suyu bulandırıp balığı büyük avlıyorlar. Temel sorun bu. Başka sorun yok. 3 yılda hükümet Birliğe 3 milyar lira para aktardı. Eğer müdahale sistemi devam etseydi, destek olsaydı fındık fiyatı bu kadar aşağılara düşmezdi” diye konuştu.
Bayraktar’ın konuşmasının ardından 2012-2013 yılı denetim, gelir gider, bütçe raporları okundu. Delegelerin söz alması sonrasında Başkan Bayraktar raporlar üzerine açıklama yaptı. Ardından oylamaya sunulan genel kurul maddeleri delegeler tarafından kabul edildi.