Tolunay DUMAN/TARSUS (Mersin), () - MERSİN'in Tarsus İlçesi'nde pazar günü etkili olan fırtınanın turfanda karpuz tarlalarında büyük zarara neden olduğu, erkenci karpuzun bu yıl piyasaya sürülmeme tehlikesi bulunduğu bildirildi.
Atalar, Özel Bahşiş, Yeşiltepe, Aliağa, Egemen ve Kulak mahallerinde Türkiye'nin turfanda karpuzunu yetiştiren çiftçiler, etkili olan fırtına yüzünden emeklerinin karşılığını bu yıl alamamanın endişesini yaşıyor. Geçen pazar günü etkili olan fırtına sonrasında yaklaşık 10 bin dekar alan üzerine ekilen karpuz ile fasulye ve kabak gibi fideler, yapraklarının yanması sonucu ürün veremeyecek duruma geldi.
Sabah gördükleri manzara sonrasında büyük şaşkınlık yaşadıklarını söyleyen 60 yaşındaki çiftçi Tahsin Tekerlek, devletin kendilerine yardım eli uzatmasını istedi. Fırtınadan dolayı zararların son derece büyük olduğunu belirten Tekerlek, "9 dönümlük ekili karpuz alanından eser kalmadı. Bu yıl tüketiciler karpuzu biraz geç yiyecek" dedi. Tekerlek şunları söyledi:
"Fırtınadan dolayı yanıp kavrulan karpuz fidelerini söküp yeniden ekeceğiz. Bu da tabii erkenci denilen ürün hasadını hali ile ortadan kaldırıyor. Bizim ürünlerimiz fırtınadan dolayı bu zararı gördü. Don olayı olmadı. Ekili alanlarımızın büyük çoğunluğu sigortalı ancak yine de yine de TARSİM yetkililerin zararımızı nasıl yorumlayacaklarını merakla bekliyoruz."
Karpuz yetiştiricisi 49 yaşındaki Salim İbiloğlu ise Türkiye'nin ilk turfanda karpuzunun Tarsus'ta yetiştiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Böylesi verimli topraklarda kimi zaman doğal afetlerle karşı karşıya kalabiliyoruz. Fırtına maalesef belimizi büktü. Binbir emek verip yetiştirdiğimiz karpuz fidelerimiz bir gecede fırtına sonrasında mahvoldu. Bölgemizde ekili olan karpuzun yüzde 90'ı telef oldu. Kimileri başımıza gelen bu felaketi don olayına bağlıyorlar. Ancak bazı ağaç ve sulama kanalı set kenarlarında bulunan karpuz fideleri bu durumdan etkilenmedi. Don olayı olsa tüm her yerde aynı durum oluşurdu. Gerek devlet gerekse TARSİM yetkililerinden bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz. Gelip incelesinler zararımızın ne denli büyük olduğunu görecekler."
Tarsus İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri de oluşturulan kriz masası ile zarar tespit komisyonu kurularak, karpuz ve açık sebze yetiştiren çiftçilerin zararlarının yerinde inceleneceği bildirdi.

TD(OA/CK) (FOTOĞRAFLI)