ELAZIĞ merkeze bağlı Koruk Köyü'nde oturan üzüm üreticisi Hayri Arpa, şarap firmalarının üzüm fiyatlarını düşürmesine kızarak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan aldığı hibe kredi ile köyünde şarap fabrikası kurdu.
Şaraplık üzüm üretiminin yapıldığı yaklaşık 20 köyde, 2010 yılından bu yana şarap firmalarının üzüm fiyatını yok pahasına alması, üreticilerin tepkisine yol açtı. Bunun üzerine Koruk Köyü'nde oturan üzüm üreticisi Hayri Arpa, komisyoncu ve firmaların verdiği 20 kuruşluk fiyata tepki göstererek, köyde şarap fabrikası kurmaya karar verdi. Aynı yıl içerisinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na başvurup hibe kredi alan Arpa, köyde kurduğu fabrikada şarap üretimine başladı.
"ÜZÜMLER TEFECİNİN ELİNE DÜŞÜYORDU"
Köyünde ürettiği şaraplık üzümleri yok pahasına komisyoncuya satma yerine şarap fabrikası kuran Arpa, şöyle dedi:
"2010 yılında büyük firmalar çekildikten sonra üzüm fiyatları 20 kuruşa kadar düştü. O zaman böyle bir tesisi kurma fikri oluştu. Bakanlığa müracaat ederek hibe aldık ve bu tesisi yaptık. Türkiye’nin büyük şarap firmaları, belireli bir fiyat koyuyor onu alıp gittikten sonra üzümler tefecinin eline düşüyordu ve fiyatı çok ucuzluyordu. Üzümler, üreticinin emeğini karşılamayan fiyata satılıyordu. Bunu engellemek için böyle bir tesis kurduk. Köyümüzde böyle bir tesisin kurulması, kendi bölgemizin kalkınmasına katkı sunacak, firmalardan öte bu bölgenin üzümlerini değerlendirip Türkiye ve Dünya piyasasına sunmaktı."
4 KARDEŞ AİLE ŞİRKETİ KURDU
Hayri Arpa, 4 kardeşi ile birlikte aile şirketi kurarak, şarap fabrikasında şimdilik kendi bağlarında yetişen üzümlerini işlediklerini anlatırken, "Yaklaşık 10-15 bin dönüm bağımız var. Kavaklı Dere 1500 ton, Doluca 500 ton, Mey Gurubu 1000-1500 ton üzüm alıyor bu gölgede. Biz 4 kardeş aile şirketi olarak, bu işletmeyi kurduk öyle devam ediyoruz. 100 dönüm bağımız var, akrabalarımıza ait 250 dönüm bağ var. Ama şarabı satamadığımızdan dolayı sadece kendi bağlarımızın üzümleri ile yetiniyoruz. Toplam kapasitemiz 73 ton yaklaşık 100 bin şişe ediyor bu da" diye konuştu.
PAZAR SORUNU
Hayri Arpa, ürettikleri şarapları satma konusunda sıkıntı ile karşılaştıklarını, pazar sıkıntısı çektiklerini anlatırken şöyle dedi:
"Hükümetimizin uyguladığı ÖTV politikası, biz şarap üreticilerini korkunç bir şekilde etkilemektedir. Bir de son dönmede uygulanan saat 22.00'dan sonra alkollü içeceklerin satılmasına getirilen kısıtlama, şarap üreticisini ve üzüm üreticisini etkiledi. Pazar sorununu çözemiyoruz, çözebilmemiz için rekabet gücümüzün olması lazım. Eğer pazar sorununu çözersek, bölgemizdeki kaliteli üzümleri yurt dışına ihraç edebileceğiz. Şu anda Mersin serbes bölge üzerinden Antalya Hava Limanı, İstanbul Hava Limanı Ankara’nın bazı noktalarında ve tabi ki Elazığ’da ürünlerimiz satılıyor."
ÜRETİMDE YÜZDE 50 DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ
'Kuzova' olarak bilinen bölgedeki bağların, bu yıl soğuklardan olumsuz etkilendiğini kaydeden arpa, üzüm üretiminde yüzde 50 düşüş olacağını belirterek, şöyle konuştu:
"30 Mart, 1-2 Nisan tarihlerinde bu bölgede hava sıcaklığı sıfırın altında 10 dereceye kadar düştü. Bundan dolayı bağlarda yanma oldu, bağların kılcal damarlarında yanma olunca, yaprak açmadı. Bu nedenle üzüm üretiminde bu yıl yüzde 40-50'ye varan oranlarda düşme beklioruz. Bölgemizde Öküzgözü, Köse Tevek, Köhni ve çok az da Boğazkere üzümleri yetişir. Öküzgözü üzümünün ana vatanı Elazığ Harput’tur. Kendi yöremize ait olan Köse Tevek üzümüdür. Bu da Öküzgözü'nün erken versiyonu dersek daha doğru olur. Bunun şeker oranı yüksek, asidi düşük, Öküzgözü'nün ise şeker oranı düşük, asidi yüksek. Bunlar harmanlandığında mükemmel bir şarap ortaya çıkıyor. Bir de bölgeye ait adeta bir klima var. Bu da gündüz saat 14.00'dan sonra, Munzur Dağları'ndan esen rüzgar, Keban baraj gölünden aldığı nemi bu bölgeye getiriyor. Bu da bir serinlik veriyor ve bağlardaki üzümler daha olgun, şaraba daha elverişli hale geliyor. Bizim bağlarımız susuz olduğundan şeker oranı yüksek şaraba daha elverişli. Öküzgözü'ne su verilirse üzümü sofralık olur, susuz olursa şaraplık olur."

ŞG(GG/İD) (FOTOĞRAFLI)